Oxtartar med rostad mandel, syrad lök och västerbottenostmajonnäs samt körvel, machesallad och purjolöksaska

Här testade vi en variant på tartar (råbiff), väldigt gott. Lite olika moment att göra men det mesta går att göra i förväg.
 
500 g oxinnanlår
1 msk pressad citronjuice
2 msk god olivolja, salt och svartpeppar
salt och svartpeppar

Syrad lök
1 liten gul lök
½ dl äppelcidervinäger
2 msk vatten
1 msk strösocker
salt

Rostad mandel och purjolöksaska
ca 10 cm av det gröna på purjolöken
1/2 dl grovt hackad mandel

Västerbottensostmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 ½ dl olja med neutral smak
60 g västerbottensost

Till servering
körvel och lite machesallad

Syrad lök
Skala och halvera löken. Skär löken i fina klyftor. Koka upp vinäger, vatten och strösocker i en liten kastrull. Lägg ner löken, låt det koka upp och dra sedan av kastrullen från plattan. Sila sedan bort lagen från löken före servering.

Rostad mandel och purjolöksaska
Värm ugnen till 200 C. Lägg purjolöksbladet i en ugnsfast form. Ugnsbaka de ca 20-30 minuter tills de är helt torra och genomsvarta. Lägg mandeln i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 10 minuter tills de har en fin rostad färg.

Västerbottensostmajonnäs
Lägg ner äggulor, vinäger och dijonsenap i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt sedan oljan droppvis under mixning till en fin majonnäs. Finriv osten och mixa ner. Smaka av med salt.

Tartaren
Finhacka köttet och smaksätt med olivoljan, citronjuicen, salt och peppar. Lägg upp tartaren på 4 tallrikar och toppa med mandeln, smula över lite purjolöksaska. Plocka över löken och toppa med lite västerbottensostmajonnäs. Avsluta med några fina machesalladsblad och lite fina körvelblad.

Jättegott och kul att testa lite olika varianter. Vi gjorde lite shoestrings till och hade i lite krossad friterad vitlök i tartarblandningen. Lite friterade jordärtskocksskivor är också gott till.

Receptet kommer från Fredagskocken.
 
 
 

Kommentera här: