Pilgrimsmusslor med rökt grädde
Förrätten vi lagade igår var riktigt god, en fullträff, .
Förutom att rätten kräver utrustning för att röka grädden så var den inte så komplicerad och det mesta kan man göra i förväg.
Vi har investerat i en rökpistol, lite onödigt kanske men hur hul som helst, vi har testat att röka en massa olika råvaror, såsom räkor, majonnäs och parmaskinka.
10 personer
10 st. pilgrimsmusslor
1 dl yuzu
½ dl olivolja
½ chilifrukt
5 kvistar koriander
salt och peppar
3 dl grädde
30 skivor gurka
100g mandel
1 Granny Smith äpple
2 dl äppelmust
5 kvistar dill
Så här gör du:
Skär pilgrimsmusslorna i tunna skivor. Strimla koriander och dela chilifrukten fint. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Rökt grädde
Häll grädden i en bunke och rök den med en rökpistol. Smaka av med salt.
Saltad gurka
Skär gurkan i tunna skivor och salta lätt.
Saltrostad mandel
Rosta mandel tillsammans med salt i ugnen på 170 °C i ca 15 min.
Granny Smith äpple
Skär äpplet i tunna skivor. Frys äppelmusten. Vid servering, skrapa av gratinén med en sked och sprid över anrättningen.
Plocka små buketter av dillen. Lägg gurkan i botten. Lägg ihop samtliga delar på en vacker tallrik och servera.

