Asiatiska färsbiffar

Söndagens middag blev asiatiska färsbiffar. De blev riktigt goda och det är inte sista gången som vi kommer göra dem.

4 PORT
 
600 g fläskfärs
1 riven gul lök
1 msk finriven färsk ingefära
4 finrivna vitlökar
2 msk fisksås
1 msk japansk soja
1 msk strösocker
2 tsk mortlad svartpeppar
1 msk rapsolja till stekning
 
Dippsås
 
1 dl vatten
4 msk fisksås
4 msk strösocker
1½ msk ättikssprit 12%
saft av en halv pressad lime
1 finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
1 strimlad salladslök
 
isbergsblad och kokt ris
 
1. Blanda färsen med alla ingredienser.
2. Forma 16 biffar och stek dem ca 3 min på varje sida
3. Blanda ingredienserna till dippsåsen
4. Servera biffarna med dippsåsen, salladsbladen och ris.
 
 
 
 
Gårdagen spenderades hos min brorsson som fyllde 5 år och hade kalas. Det var fika med kakor och tårtor. Deras marängtårta var så himla god, verkligen, så fräscht med färska bär ovanpå.

Innan hade vi varit på Cajsa Varg på söder och tittat. En fin butik med massor av gott. Vi köpte med oss lite hem tilltapasen vi tänkte göra till middag.
Vi testade och gjorde jordärtskockschips, en nyttig variant av chips, enkel och jättegott! Visst, det är inte lika smidigt som att öppna en påse, tar lite tid och planering men det är värt det!

4 jordärtskockor
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk havsalt
 
Skär jordärtskockorna tunt med en mandolin, skär bort knöälarna först.
Blanda olja och vatten i en skål och doppa skivorna i det.
Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper, salta och baka dem i ugnen på 125 grader i 50-60 min.


 
 
 

Vitlöksbröd


Beställde en kokbok i veckan, Vegofest av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos, magiska bilder tagna av Katarina Di Leva.

Fantastiska recept och recepten verkar underbara, roligt med vegetariska recept där man inte saknar kött eller fisk.
Jag har känslan av att den kommer bli väl använd, vi gjorde sötpotatisfrites igår med tryffelmajonnäs och det blev riktigt gott.

Rekommenderar den varmt.


 

Igår testade jag och M att göra vitlöksbrödet som fanns där.

12 portionsbröd
 
Vitlökskräm:
1 dl god olivolja
1 kruka basilika
2 tsk torkad rosmarin
minst 4 st vitlöksklyftor
 
Deg:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk strösocker
2 msk flingsalt
12-14 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
1. Vitlökskräm: Mixa alla ingredienser till en nästan slät kräm
2. Deg: Rör ut jästen  i vattnet och tillsätt resterande ingredienser och vitlökskrämen. Knåda degen och låt jäsa i ca 40 min.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 bitar  och forma till avlånga småbröd. Jäs i 30-40 minuter under en bakduk.
4. sätt ugnen på 250 grader
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna innan servering.



Sötpotatisen vi gjorde
 
 
 

Heta kycklingbiffar

Fredagens middag blev heta kycklingbiffar från Jennie Walldéns kokbok "Asiatiska smaker"
 
4 port
 
500 g kycklingfärs
2 msk röd currypasta
1 ägg
2 msk maizenamjöl
1 citrogräs
2 salladslökar
1 röd chilifrukt i tunna skivor
2 msk fisksås
8 haricots verts tunt skivade
rapsolja till stekning
 
Sås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk riven ingefära
½ lime, rivet skal
1 vitlöksklyfta skalad och riven
½ tsk salt
 
Sallad:
1½ tsk fisksås
1 tsk strösocker
½ lime, pressad saft
½ gurka, urkärnad och tärnad
1 dl rostade och saltade jordnötter, grovhackade
100 g rädisor i kvartar
 
 
Sås: Blanda allt väl och ställ in i kylen till servering.

Sallad: Blanda dressingen till salladen geonom att blanda ihop fisksås, socker och pressad lime. Häll pver gurka, jordnötter och rädisor och blanda väl och ställ i kylen.

Biffarna: Tag bort yttersta skalet från citrongräset och hacka resten riktigt fint. Blanda alla ingredienser till biffarna och forma till 8 små biffar och stek dem gyllene och frasiga. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera med den svalkande såsen och den krispiga salladen och lite jasmineris till.


Vi tog bort kärnorna och "väggarna" i chilin men jag rekommederar om man gillar lite starkare mat att ha kvar "väggarna" och lite av kärnorna, vi tyckte inte att biffarna blev så starka som vi hoppats.