Ekar tomt

Puh, har haft en veckas ledigt och började på nya jobbet idag, eller nya och nya, nygamla får man väl ändå kalla det.
Tillbaka till Akelius igen efter ett halvårs utflykt och det känns så roligt. Trivdes väldigt bra där så det bådar gott.

Hemma ekar det tomt, säljer av det mesta som vi inte behöver och kastat, städat och plockat undan så nu är det nästan opersonligt. Hur klarar folk av att leva så? Inte för att det brukar vara jättestökigt men lite saker vill man ha framme. Vi får se när resultatet kommer, ska bli spännande :)

Den här veckan har vi Mathems kasse för två, första rätten var riktigt god, den kommer vi göra om:

Ingredienser (2 port)
 
Kyckling
300 gram kyckling
½ tsk torkad oregano
½ tsk paprikapulver
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Skal från ¼ citron
Smör och olivolja
 
Grönsaksgryn
2 port valfritt gryn
½ msk grönsaksbuljong
½ paprika
¼ rödlök
½ tsk finhackad chilipeppar
½ färsk persilja
1½ msk olivolja
Saft och skal från ¼ citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Tzatziki
¼ gurka
1 dl matyoghurt
½ vitlöksklyfta
¼ msk citronsaft
½ tsk honung
Salt och svartpeppar
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka gryn med buljong enligt anvisning på förpackningen. Låt det sedan svalna.
2. Kyckling: Blanda ihop oregano, paprikapulver, salt, peppar och rivet citronskal på en tallrik.
    Vänd kycklingfiléerna i kryddblandningen.
3. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta.
    Lägg över kycklingfiléerna på ett ugnsfast fat och sätt in i ugnen ca 15-20 min.
4. Grönsaksgryn: Skölj och tärna paprika. Skala och finhacka rödlök.
   Skölj, kärna ur och finhacka chilipeppar samt skölj och finhacka persilja.
   Blanda med det kokta kalla grynet. Tillsätt olja, citronsaft och rivet citronskal, salt och peppar. Blanda om   ordentligt.
5. Tzatziki: Skölj och grovriv gurkan och pressa ur vätskan ordentligt. Blanda den rivna gurkan med yoghurt i en skål. 
 
Skala och riv i vitlök och smaka av med citronsaft, honung, salt och peppar.
 
Servera den grekiska kycklingen med grönsaksgryn och tzatziki.
 
 
 

Full fart

Så mycket som händer nu. Konstigt att saker och ting kan gå på sparlåga och plötsligt så blir det en ketchupeffekt, ALLT händer på en gång. Fr.o.m nu och fram till årsskiftet kommer det vara full fart och mycket att göra men det kommer bli så spännande och livet kommer ta sig en ny vändning, bara till det bättre, saker som man har drömt om tidigare kommer bli uppfyllda, men först blir det hårt arbete.

Helegen som gått har varit kul men lite sorglig med, sista dagen på jobbet och det känns vemodigt att lämna sina kollegor som man har lärt känna och har haft så mycket skoj med.
Det blev lite fika och jag fick blommor och en flaska vin. Sen efter jobbet gick de jag umgåtts mest med på jobbet till O´learys, men jisses vilken skitservice det var där, var länge sedan jag var med om något så uruselt, det är sista gången jag går dit, definitivt. Fick en tassel med doft att placera i ett rum, de doftar så fantastiskt gott och är så fina.
Sen fick jag en flaska med ekologisk olivolja som min charmiga grekiska arbetskamrat själv beställer hem direkt från Grekland, den ska jag vårda och använda sparsamt <3
 
 
 

I lördags kom mamma upp från Flen, vi hade gett mamma i 70årspresent ett restaurangbesök och en biljett till Jerry Williams på Scalateatern. Restaurangen vi åt på var Restaurang Räkan , de ligger nere på Vasagatan och har flyttat upp från Göteborg. All deras fisk och skaldjur kommer varje dag ifrån Göteborg och de har en liten gimmick att man får köra sina räkor på en radiostyrd båt i mitten av restaurangen till bordet, till stor glädje för små och stora (läs min pappas stora glädje :D)
Blev räkor till förrätt för alla och jag, brorsan och hans fru Mia tog skaldjursplatå, M , mamma och pappa tog torskrygg med jätteräkor, whiskysås och ungsbakad potatis. Till efterrätt blev det chokladfondant.
Maten var god, servicen var kanon så dit går jag gärna igen :)
Efter det vandrade vi upp mot Scalateatern och Jerrys show. Måste ju säga att det var väldigt många äldre, det diggades i bänkarna och applåderades vilt och var en riktigt bra stämning. Han kan ännu och när han avslutade med "Vintersaga" som jag tycker han gör så bra, stod hela publiken upp.

Pappa i full koncentration
 
 
 

Krämig rotsellerisoppa

Igår gjorde vi en soppa till middag med rotselleri, gott med soppa när det börjar bli lite kallare ute.
Dessutom går det fort och är väldigt prisvärt att göra soppor på rotfrukter.

Det här behöver du för 4 portioner :

600 g rotselleri
400 g potatis
1  gul lök i klyftor
13 dl vatten
2  grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
0.5 tsk salt
 
Gör så här:

Skala och skär rotselleri och potatis i bitar. Lägg i en kastrull med lök, vatten och buljong- tärningar.
Koka mjuka under lock ca 15 min. Mixa slät med en stavmixer och häll i grädden. Koka upp och smaka av med salt.

Jättegott att knapersteka lite bacon eller sidfläsk till. Eller kör några skivor parmaskinka i ugnen så de blir som chips och smula över, lite sälta gör toppen.