Solsken

Ren solsken till frukost idag :)
 
Ananasglädje

2 dl ananas i bitar
2 msk kokosflingor
½ tsk gurkmeja
1-2 msk proteinpulver
1 tsk bärboost
2 dl vatten
4 isbitar
 
 
 
 
 

Ett besök på Tyge & Sessil och heta räkor

Igår gick vi runt lite på stan, blev ett besök på Östermalms Saluhall för att inhandla stora (godkända) räkor till kvällens middag. Lite regningt väder men ändå uppfriskande med en promenad. Ozzy spenderade helgen hos Ida och Carl och då kommer man inte ut lika mycket.
  
Lite senare på eftermiddagen gick vi till Tyge & Sessil, ett vincafé på Brahegatan i Niklas Ekstedts regi.
Jag har lyssnat igenom Niklas och Leila Lindholms pod "Eat This" och i ett avsnitt var Leila sjuk och Niklas hade ett samtal med sin sommelier Maximilian Mellfors om naturviner  och det är vad vincaféet riktar in sig på så jag har varit nyfiken på att gå dit. Riktigt roligt var att Maximilian dessutom var där och serverade oss. Han fick välja fritt till oss bland vinerna, och vi beställde in tilltugg efter vinet.,
Jag gick wild´n´crazy och beställde in märg! Det är verkligen utanför min comfortzon, har ätit det en gång tidigare och blev ingen favorit men eftersom det skulle passa bäst med vinet så tänkte jag att det är bara att testa. 
M tog lammtartar till sitt vin eftersom han beställde ett annat vin än mig.
Vinet var jättegott, och märgen var faktastisk, så gott! 
Dit går vi gärna igen. 
 
Märg / Blåmusslor, persiljerot 
 
 Lammtartar / Kålrabbi, askemulsion 
 
 
 
Middagen blev heta räkor:

500 g stora räkor
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 dl olivolja
1 knippe bladpersilja
salt
ev. chiliflakes
 
1. Skala och hacka vitlöken, kärna ur och hacka chilin och fräs allt sakta på svag värme i olivoljan i en stekpanna.
Rör under tiden, ca 2 minuter tills vitlöken och chilin är blanka och mjuka.
 
2. Öka värmen och häll i räkorna och rör om och stek ca 2 minuter tills de blivit
vacker rosa om du använt råa räkor annars räcker det att de blivit varma.
 
3. Smaka av med salt och ev. lite chiliflakes.
Vänd ner lite bladpersilja och strö resten över räkorna.
 
4. Servera med bröd. Eller vänd ner dem i pasta. Vi tog pasta eftersom vi skulle äta det till middag.
Ska man äta räkorna till förrätt rekommenderas ett surdegsbröd för att suga upp den goda oljan.
 
 
 
Ett besök på Sibyllans Te & Kaffehandel blev det med, en fin liten affär på Östermalm.
 
 
 
 

Vegetariska cannelloni med tomatsås och en doft av tryffel

Lite pyssel men väl värt att göra om man gillar pasta.
Tips: Investera i olika tyllar och spritspåsar (engångs) väl värt pengarna och kan användas till mycket. Som att fylla pastarör lätt och smidigt.

1 pkt Canneloni rör
 
Fyllning till pastarören:
smör
200 g bladspenat (ej fryst)
2 vitlöksklyftor
½ st citron
400 g ricotta
2 st mozzarella
1 msk tryffelolja
 
Tomatsåsen:
2 st gul lök
3 st vitlöksklyfor
1,5 st själkselleri
olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpure
1 burk passerade tomater
1 burk körsbärstomater (eller krossade tomater)
1,5 dl rött vin
1 msk honung
salt
 
pecorino eller parmesan
 
Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.
 
Fyllning cannelloni:
Lägg en klick smör i pannan och stek spenaten tills den fallit ihop.
Addera salt, 1-2 st riven vitlöksklyfta och en halv pressad citron. Låt de puttra ihop lite och lägg i en bunke.
Blanda i ricotta, sönderriven mozzarella, tryffelolja och smaka av med salt och ev mer citron.
Fyll i smeten i en plastpåse och klipp av ena änden så det blir som en sprits, spritsa sedan cannellonirullarna med smeten och lägg åt sidan. (Blir ca 20 rullar)
 
Tomatsås:
Hacka löken, 3 st vitlöksklyftor och sellerin och fräs på medelvärme i en kastrull med rikligt med olivolja i 5 min.
Lägg i tomatpuren och rödvinsvinäger och blanda runt. Häll i burkarna med tomat, vin, honung och smaka av med salt. Låt puttra ihop i minst 10 min.
Eftersom tomatsåsen ska in i ugnen sen behöver den inte puttra så länge utan går klart i ugnen sen.
 
Fyll en ugnssäker form med tomatsåsen och lägg cannellonin ovanpå.
Riv på rikligt med pecorino eller parmesan.
Grädda på 175 grader i 25 min. Servera med en grönsallad eller bara som det är.