Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple

Oj vad gott det här var, fräscht och gott och lättlagat trots att det ser ut att det är mycket ingredienser och mycket att hacka men det går fort.
 
Du behöver: 

Bas
1 kg potatis
3 morötter
1 blomkålshuvud, litet
olivolja
salt
svartpeppar

Örtsmör
50 g smör, rumsvarmt
35 g frysta örter, t ex herbes de Provence, dill, persilja eller basilika

Senapskräm
0,5 grönt äpple
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
2 tsk flytande honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping
1 halloumi, 200 g
1 –2 dl persilja, grovhackad
70 g babyspenat
1 citron, i klyftor
ev 10 champinjoner, rensade och skurna i kvartar
ev 1 krm chiliflakes

Gör så här: 

Bas
Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en klädd plåt. Du behöver inte skala potatis och morot först, men se till att du sköljer dem ordentligt. Ringla över olja, salta och peppra och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten.

Senapskräm
Skala och riv äpplet. Krama ur vätskan. Blanda det rivna äpplet med crème fraiche, senap, honung, salt och peppar.

Örtsmör
Blanda smör och örter. Lägg smöret över grönsakerna och rosta ytterligare 5–10 minuter tills de har fått en fin, gyllene färg.

Topping
Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten, strö över persiljan och lägg på halloumin. Servera med spenat, citron, senapskräm och eventuellt champinjoner och chiliflakes.
 
 
 
 
 
 

Veckans trerätters

Har knappt gjort något i helgen, bara tagit det lugnt. Var runt och shoppade lite i lördags och spontanshoppade en kappa eller kanske är mer rättvist att kalla det för jackcape. Jag blev nöjd i alla fall och det är huvudsaken. 
Sen blev det hem och laga trerätters.

Förrätt:
 
Ingredienser
 
Havskräftor
6 st havskräftor
1 dl Västerbottenost, finriven

Kantarellsmör
300 gram kantareller, färska
1 st Schalottenlökar
1 klyftor vitlök
150 gram smör, rumsvarmt
3 kvistar timjan, färsk
1 msk balsamvinäger, vit
Citron, färskpressad
salt
svartpeppar, nymalen

Till servering
surdegsbröd
 
Tillagning

Kantarellsmör
1. Förbered kantarellsmöret: Ansa och finhacka kantarellerna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
2. Stek kantarellerna och löken i en stekpanna tills vätskan från svampen har kokat in. Tillsätt 50 gram smör och låt det smälta.
3. Ta av stekpannan från värmen och häll svampen och löken i en skål. Rör ned resten av det rumsvarma smöret.
4. Plocka bladen från timjankvistarna. Smaksätt smöret med timjanblad, vinäger, citronsaft, salt och peppar. Ställ smöret i kylen i cirka 1 timme för att mogna och bli bredbart.
 
Gratinerade havskräftor
1. Värm ugnen till 250 grader, grillfunktion. Dela havskräftorna på längden. Ta bort tarm och magsäck och knäck klorna.
2. Lägg kräftorna i en ugnssäker form. Bred eller klicka ut hälften av kantarellsmöret på kräftorna och strö över osten.
3. Gratinera i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter eller tills allt har fått fin färg. Servera tillsammans med ett gott surdegsbröd och resterande kantarellsmör.
 
Gott men har ätit godare, blev konstigt att ha kantareller på kräftor tyckte jag, bättre att använda smöret på en köttbit eller något bröd. Det här receptet är mycket bättre om man gillar gratinerade havskräftor: havskräftor-med-citron--och-dragonsmör
 
 
 
Varmrätten däremot var riktigt god:
 
Vi modifierade den lite, det ska egentligen vara en "öppen lasagne" men vi ändrade från pastaplattorna till kokta småpotatisar istället.

Lite småpotatis
300 g kantareller 
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
1 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
600 g byxad abborre
 
Citron- och gräslöksolja
1 citron
1 msk finhackad gräslök
2 msk olivolja
 
till servering
50 g parmesanost
 
Citron- och gräslöksolja: finriv det yttersta skalet av citronen och blanda med oljan och gräslöken
 
Ansa kantarellerna, hacka lök och vitlök. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. 
Stek kantarellerna i olivolja i ca 2 minuter. Tillsätt sedan smör, lök och vitlök och stek dem ytterligare 3 minuter. Strö över mjölet och rör runt. Häll på grädden och koka i ca 2 minuter till simmig konsistens.

Koka potatisarna.
 
Stek abborren på medelhög temperatur i ca 1-2 minuter på bägge sidorna till en fin färg.
Lägg upp allt och strö parmesanen över och droppa även lite citron- gräslöksolja runt om.
 

Efterrätten tog vi dagen efter eftersom vi blev så mätta.
 
Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor 

4 personer

Du behöver:
2 dl hjortron, frysta eller färska
1 dl strösocker

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
¾ dl maizenamjöl
25 g smör
1 dl vispgrädde

Rågsmulor:
50 g smör
½ dl rågflingor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
 
Gör så här:
Rör försiktigt ihop bär och socker.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull ock koka upp. Ta från värmen och låt dra i 15 minuter.
 
Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.

Ta bort stången från mjölken. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under vispning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smör. Sila och låt kallna.
Vispa grädden och vänd ner i krämen vid servering.

Blanda alla ingredienser till rågsmulorna och strö ut över en plåt med bakplåtspapper.
Baka i ugn på 200° i 20 minuter. Rör om regelbundet.

Servera hjortronen med vanilj-krämen och rågsmulor spridda över.
 
 
 
 
 

Kikärtssoppa

Snabbmat, går väldigt fort att göra, max en kvart :)
 
Vegansk kikärtssoppa
 
Till 4 portioner behöver du:

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri eller 1 liten bit rotselleri
1 burk kikärter, à 410 g
4 msk olivolja
3 rejäla nävar färsk spenat
1 dl vitt vin eller 3 msk ljus vinäger
1/4 grönsaksbuljongtärning
ca 8 dl vatten
salt och peppar
2 msk japansk soja

Till servering (om du vill):
solrosfrön
sesamfrön
olivolja
chiliflakes
hackad gräslök

Så här gör du:
Dela, skala och hacka lök, vitlök och selleri smått. Skölj kikärterna. Sätt en kastrull på hög värme och tillsätt oljan. Stek lök, vitlök och selleri mjuka i 2 minuter. Tillsätt kikärterna och vinet, låt puttra ordentligt i ytterligare 3 minuter. Smula i buljongtärningen och häll på vatten så att det täcker. Koka i 5-7 minuter. Tillsätt spenaten och koka i ytterligare 1 minut.
Smaka av med salt, peppar och soja. Ta kastrullen från värmen och mixa med stavmixer tills soppan är slät. Servera med valfri topping och gärna med en brödbit till.