Vilken vårdag

Oj vad ljuvligt det har varit idag, tog bara en scarf och en poncho på mig idag, mer behövdes inte i solens underbara strålar.
Vi gjorde en utflykt till Zeta Trädgård, det är så fint där. De hade inte fått in mycket men det är mysigt att gå där och strosa lite, ta en fika och titta på allt det fina.

Kvällens middag blev Laxtartarsallad, gott och fräscht:

250 g salmalax
2 msk ljus soja
4 tsk socker
2 krm wasabi
1 msk sesamolja
1 lime, saften
2 salladslökar, tunt skivade
1/3 chilifrukt, röd, urkärnad och finhackad
2 tsk rostade sesamfrön
sallad
tomat
gurka
salladslök
gulbeta i tunna skivor, använd mandolin
koriander
 
Blanda marinaden: soja, socker, wasabi, sesamolja och lime ordentligt. Tillsätt salladslök, chili och sesamfrön.
Finhacka laxfilén och blanda den med marianden, rör ihop försiktigt.

Lägg sallad, gurka, tomat och gulbetor på en tallrik och lägg laxtartaren ovanpå, garnera med koriander, sesamfrön och salladslök.

 
 

Nära & kära och ny bekantskap

Påsk är ju som de flesta andra högtider, en tid de flesta tillbringar delvis med sin släkt, nära och kära. Konstellationerna ändras över åren och man saknar de som inte är med en längre men man får inte glömma att det är de som är i livet som är viktigare, Man kan alltid minnas men man ska inte leva i det förgågna. Man kan ändra nuet och framtiden men inte det som varit, det är viktigare att blicka framåt än bakåt.

Mamma och pappa har varit här i två dagar och umgåtts. Tiden har gått fort men det har varit jättetrevligt. Igår gjorde vi en utflykt till Metropol Auktioner och tittade lite först, sen bar det av mot Millesgården. Jag har aldrig varit där trots alla år jag jobbat på Lidingö så det var kul att äntligen få se det. Fantastiskt fint och makalös utsikt.
En liten smörgås och kaffe blev det med, väldigt gott men ruskigt dyrt.

 

Saffranslax med wasabimajonnäs på chips

 

  • 600 g färsk lax (av sushikvalitet, gärna salmalax)
  • 2 påsar (1 g) saffran
  • 3 msk sesamolja
  • 1 påse lättsaltade potatischips med vinägersmak
  • 1 dl Hellmans majjonaise
  • 1 tsk wasabi (på tub)
  • ½ knippe salladslök
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön
  1. Köp riktigt färsk lax av sushikvalitet. Filéa och skär upp laxen i filélängder (loins). Linda in fisken i plast och frys den i minst 24 timmar. Ta ut laxen och låt den tina i kylskåp.
  2. Gnid in längden i sesamolja och saffran. Låt den med fördel ligga och marinera inlindad i plast i cirka 3 timmar.
  3. Smaksätt majonaisen med wasabi (efter smak).
  4. Skiva salladslöken tunt.
  5. Spritsa en klick wasabimajonnäs på ett potatischips, lägg en tunn skiva saffranslax ovanpå, spritsa ytterligare en liten klick vasabimajonaise ovanpå laxen. Garnera sesamfrön och salladslök.