Honungs- och hoisinglaserade revben

Du behöver:
 
1,2 kg revben, skurna i bitar
1-2 dl vatten
salt och svartpeppar
 
Glaze
1 dl oystersauce
i dl hoisinsås
½ dl flytande honung
1 msk ingefära, riven
4 klyftor vitlök, pressade
1 msk sesamolja
2 tsk balsamvinäger
1 msk gochujang eller sambal oelek
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg revbenen i en form eller djup plåt. Salta och peppra. Häll 1-2 dl vatten i botten och täck helt runt om med aluminumfolie.
Ångan som bildas ska stanna kvar under folien. Förkoka i 1,5 timme.
Blanda samman alla ingredienserna till glazen.
Ta ut revbenen ur ugnen efter 1,5 timme och höj temperaturen till 225 grader.
Ta bort folie, häll av vätskan och pensla på glaze.
Sätt tillbaka i ugnen och låt glazen sätta sig.
Ytan ska bubbla och bli både krispig och klibbig, då är de som bäst. Detta tar ca 20 minuter.
 
 

Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad

Jag har lagat lite matlådor till veckans luncher, testade ett nytt recept som kom i den senaste Allt om Mat:

Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad

4 port 
 
400 g butternutpumpa
400 g rotselleri
100 g svartkål
1½ dl gröna linser
2 msk olja
1 förpackning krossade tomater (500 g)
4 dl vatten
1 tsk oregano
½ tsk timjan
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
200 g fetaost
 
Tillbehör:
1 fänkålsstånd
200 g blandsallad
50 g alfalfagroddar
1 msk olivolja
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär pumpa och rotselleri i små tärningar, 2x2 cm. 
Skr bort den tjockaste delen av stammen från svartkålen och grovstrimla bladen. Skölj linserna.
 
2. Lägg rotfrukterna, kål och linser i en ugnssäker form. Häll över olja. Blanda ihop krossade tomater, vatten, örter, salt och svartpeppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt så att allt täcks av vätska.
 
3. Tillaga mitt i ugnen 45 minuter. Ta ut formen, smula över fetaosten och ställ tillbaka formen i ugnen. Gratinera ytterligare ca 15 minuter, tills rotfrukter och linser mjuknat och osten fått en gyllene färg.
 
4. Sallad:  Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin. Blanda ihop med salladsblad, fänkål och groddar.
 
 

Nya kokböcker och Sichuanbiff

Har nästan hängt på låset hos Akademinbokhandeln den här veckan, två spännande kokböcker skulle släppas som jag ville ha, den ena ska vi ge bort och den andra är från Jennie Walldén, hon som vann Sveriges Mästerkock. Älskar hennes andra kokbok, Asiatiska smaker, allt vi har lagat har varit riktigt gott så jag ser fram emot det nya inköpet, Mycket Smak på Nolltid. 
Vi testade att laga Sichanbiff ifrån boken igår när Axel kom på besök. Han hade gjort det näst sista i sin brandmansutbildning, bl.a simmat under Västerbron. Vecka 8 börjar han arbeta deltid som brandman, så stolt över honom, att han har förverkligat sin dröm. 
Dottern har även hon uppfyllt en av hennes drömmar, hon och hennes pojkvän Carl skrev på ett kontrakt på en tvåa inne i stan, så i början på mars bär det iväg till ny bostad, jag är så glad för deras skull.

Sichuanbiff, 4 port
 
600 g flankstek eller entrecote
neutral rapsolja att steka i
3 vitlöksklyftor
1 tumstorbit ingefära
1 morot
3 stjälkar blekselleri
2 röda chilifrukter
6 salladslökar
 
Sås:
½ tsk sichuanpeppar
5 mks japansk soja
2 msk balsamvinäger
3 msk risvin eller torr sherry
3 msk strösocker
5 msk ostronsås
2 tsk chiliflakes
2 tsk majsstärkelse
 
1. Mortla sichuanpeppar till ett grovt pulver. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
2. Skiva köttet i tunna trimlor. Stek i rykande het panna med 1 msk olja tills biffen fått färg. Det tar 2-3 minuter. Lägg åt sidan.
3. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Strimla moroten och selleristjälkarna till tunna tändsticksstavar. Kärna ur och strimla chilin till tunna tändsticksstavar.
4. Skär salladslökarnafint i ca 3 cm stora bitar.
5. Hetta upp woken eller stekpannan igen så att den är rykande het. Häll i lite mer olja och fräs vitlök och ingeföra i ca 10 sek. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs ca 2-3 minuter. Lägg i köttet, häll på såsen och stek tillsammans i 1-2 minuter. Servera genast med ris.
 

Sen fick jag en för tidig bröllopsdagspresent av M <3 <3 <3 <3

En ny klocka