Fisk i paket

Kvällens middag blev fisk, enkla paket som lades på grillen i lite drygt 10 minuter + en sallad och lite grillad aubergine så var middagen färdig:

4 paket

4 torskryggar à 150 g
8 prosciutto
1 burk grillad paprika, 185 g
16 cocktailtomater
2 1/2 dl hackade blandade örter (timjan, basilika, oregano, rosmarin)
1/2 dl olivolja
 salt & peppar
 
Så här gör du
1.Ta ut 4 bitar grillfolie cirka 15x15 cm.
2.Dela torskryggarna på hälften. Vira in torskbiten i en skiva prosciutto och lägg på foliebiten. Fördela paprikan, tomaterna och örterna i paketet. Ringla över olja. Krydda.
3.Tryck ihop kanterna på paketet och ställ på grillen. Grilla på svag värme i 8-10 minuter tills fisken är genombakad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pastagratäng med svamp och färs

Igår var vi iväg på lite shopping, var först i Täby C och handlade lite, tror vi doftade igeom hela Kicks herrparfymer så att näsan domnade, M behövde en ny parfym och ibland är det svårt att välja.
Jag har lite svårt för dominanta dofter, speciellt när en del har det på dagarna. Jag gillar fräscha dofter, gärna lite åt citrushållet. Till slut hittade vi en som var helt ok, blev en av Beckhams parfymer.
 
Sen bar det iväg in till stan, M har saknat en bra väska att ha till jobbet och har gått med plastpåsar vilket inte ser helt ok ut, Väl inne i stan insåg vi att det var Pridetåget så halva stan var avstängd. Blev att parkera en bit ifrån Biblioteksgatan och snitsla sig igenom för att komma fram. Men det var helt ok, Pridetåget är alltid roligt att titta på.
Blev en väska från Michael Kors, ett riktigt fynd eftersom de hade väldigt bra priser på en del av sortimentet.

 
Ops...... Det "råkade" följa hem en lite väska till mig med :) I den nya bruna färgen , stort like på den!
 
 
Sen blev det att springa i ösregnet till bilen, alldeles sjöblöt när man kom fram.

Hem och laga middag, M:s pappa kom på besök eftersom han ville att jag skulle hjälpa honom med en sak.
Vi bjöd på pastagratäng med svamp och färs, blev jättegott. Enkelt med allt i samma form men lite roligare än vanlig lasagne, här är receptet:

4 portioner
 
1 gul lök
2 msk olivolja
450 g köttfärs
1 hönsbuljongtärning
3-4 msk vatten
1 liter rensad svamp, som kantareller eller trattkantareller
 smör, till formen och folien
 salt, peppar
4 portioner kokt pasta (okokt 280 g)
2 msk hackad gräslök
150 g riven ost
 
Gratängsås
25 g smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl hönsbuljong på tärning (tänker testa Bongs kantarellfond nästa gång, kan nog bli riktigt bra)
2 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
 
Till garnering
1 dl riven parmesan
1 msk hackad gräslök
 

Så här gör du
1.Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den nästan mjuk och genomskinlig i oljan. Tillsätt köttfärsen och fräs under omrörning tills färsen blir grovsmulig, cirka 5-10 minuter.
2.Smula ner buljongtärningen och rör om. Tillsätt vattnet och sjud under lock cirka 15 minuter, rör om då och då.
3.Skär stora svampar i skivor. Fräs svampen knaprig i smöret. Salta och peppra.
4.Gör gratängsåsen: Smält smöret. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter. Rör ner grädden.
5.Blanda pastan med såsen i en bunke. Blanda i svampen och gräslöken.
6.Varva pastablandningen, färs och riven ost i två-tre lager i en smord ugnssäker form.
7.Täck med smort folie och sätt i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta av folien, och gratinera cirka 10 minuter.
8.Toppa med parmesan och gräslök.
 
 
 

Tomatsås

Jag hade en hel påse med tomater i kylen som jag behövde göra något åt. Varför inte en tomatsås? Bra att ha färdig när man ska göra pizza, pastasås eller något liknande, och det är alltid godare att göra själv.
Fastnade för en som min favorit Johan Hedberg, alias Matgeek, tipsade om i hans blogg. Har ni inte sett hans fantastiska youtubetips m.m så gör det, de är jättebra!

Så här gör man:

15 stora tomater
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
Färsk timjan
Färsk basilika
Olivolja (ta nu för guds skull en bra)
Salt
Nymald svartpeppar
1 msk strösocker
2 msk äppelcidervinäger
 
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2.Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt.
3.Finhacka vitlök och schalottenlök och strö dem därefter över tomaterna.
4.Hacka en bunt basilika och riv av lite timjanblad. Fördela dem jämnt över tomaterna.
5.Salta och peppra. Avsluta med att ringla lite olivolja över.
6.In i ugnen tills de bakats så att de får en del yta och börjar släppa vätska. Ta då ut dem och häll ner rubbet i en blender eller mixer. Kör tills det blir en någorlunda jämn konsistens.
7.Häll ner i en kastrull, tillsätt äppelcidervinäger, socker och lite extra salt om det behövs. Koka upp och låt puttra sakta tills det uppnått önskvärd konsistens. Jag gillar när det blir tjock, nästan grötig sås. Då passar den som allra bäst till pasta, i en köttfärssås eller för att pigga upp lasagnen.