Jureskogs

M hade arbetsmöte hemma idag och det drog ut på tiden, kl var åtta när de slutade och jag var såååå hungrig då.
Vi orkade inte laga mat hemma utan gick ut på stan för att hitta något att äta. Till slut hamnade vi på Jureskogs som öppnade i måndags.
Värt att testa tyckte vi. Det är den första av 60 (!) restuaranger som öppnats, visserligen planeras de övrig inom en 10årsperiod, men ändå?
Man kom in i lokalen och möttes av en kassa där man beställde och fick sitt beställningsnummer tilldelat, efter betalning så gick man runt hörnet till baren och där fick man sin dricka man beställt. Sedan fick man sätta sig ner och vänta på sin beställning som man kunde se på en stor skärm att den var på gång och sen blev numret grönt när det var klart. 
Hamburgaren var riktigt god, inte alls kompakt utan saftigt och gott. Men svårt att äta, det blev kladdigt och lite grisigt. Pommes var riktigt goda! Det sämsta med allt var ljudvolymen i lokalen, man kunde inte alls prata med varandra utan fick sitta och skrika till varandra. Det var så skönt att komma ut därifrån till den "tysta" Stockholmskvällen. Lite svårt att motivera en hamburgare, dricka och pommes för nästan 200 kr och med den ljudvolymen, drog ner det hela rejält.

 

Helgen som gick

Mamma och pappa kom redan i fredags till oss, vi åt middag och sedan åkte vi till Ida och Carl för att visa deras lägenhet. Lite lätt kaos eftersom de ska renovera sitt kök och hade börjat att riva ut skåpen. Blir en tuff tid framöver utan kök men Ida har tur eftersom hon kommer åka ner till Göteborg och jobba hela april och bara vara hemma på helgerna, Carl är det däremot lite tuffare för som kommer vara hemma, men han verkar ta det ganska bra ändå.

På lördag morgon gick vi upp tidigt och tog båten ut till Vaxholm för att visa Axel och Ericas fina lägenhet. Vackert väder och en fin båttur. Vi fikade och tittade på deras fina nymålade hall. Sen bar det iväg hem igen för att vända och sen åka in till Rival på Mariatorget för en god middag och sen se Pernilla Wahlgrens show "Kort, glad och tacksam". M hade fått den i födelsedagspresent av mamma och pappa och jag fick hänga med.
Showen var jättebra, skrattade så tårarna rann och mindes tillbaka till det glada 80-talet. Väl värd att se och Rival var ett mysigt ställe att både äta på och se show.
 
Råbiff på Rival
 
 
 
 

Den som väntar på något gott

Varannan torsdag går jag och Micke och äter på Icha Icha i Moodgallerian. Snabbmat men med fräscha råvaror och man får komponera sin egen rätt och dessutom kan man se hur många kalorier ens rätt innehåller om man tycker sånt är intressant. Kött/kyckling och fisk är svenska och du kan även få ett helvegetariskt alternativ.
Min favorit är nudlar, fläsksida med red currysås, starkt och galet gott. Trodde aldrig fläsk kunde vara så gott men oj oj oj.
Det här måste vi testa hemma tänkte jag och M. Så vi köpte en fläsksida när vi var i affären och sen hem och googlade recept. Hittade ett av Erik Videgård, och är det nån som kan kinesisk mat så är det den mannen.
Det tog sin lilla tid att göra, så det var ingen "snabbmat" hemma direkt men värt den tiden det tog. Smakade fantastiskt.

 

500 g färsk fläsksida med svål
40 g färsk ingefära, oskalad
2 salladslök
3 msk olja
5 dl buljong (kokvätskan)
1 msk mörk soja
2 msk risvin (alt. torr sherry)
0,75 tsk salt
3 msk farinsocker
1 stjärnanis

 

Gör så här:
Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl.
Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter.
Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan buljongen. Skär fläsket i ½-1 cm skivor med svålen kvar.
Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna.
Koka upp och sjud i två timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens.

Vi kokade även nudlar till, körde lite morötter, squash och polkabetor i grönsakssvarven, lite fint riven rödkål, lite koriander på toppen och lagade en sås av kokosmjölk, röd curry och fisksås.
 

Sirapsliknande fläsk, kladdigt och gott 
 

En vårlig fedagsbukett från Gullvivan på Karlagatan, i favoritvasen.