Koreanska tacos

Jennie Walldéns recept blir man aldrig besviken på. Det här var baske mig riktigt gott! 

M och jag diskuterade lite imorse vad vi skulle äta till middag och jag hade två bitar fläskkarré i kylen som jag tänkte vi skulle lagat i veckan till middag, hade hittat ett recept av Tom Sjögren som lät gott. Men så bläddrade jag i Jennies senaste kokbok och hittade det här receptet, med just fläskkarré.
Annars är jag egentligen inte så förtjust i fläskkarré, tycker det är tråkigt och duger mest att göra pulled pork av. Men jisses vad gott det blev i det här receptet.
 
4 port
 
Kött
600 g fläskkarré utan ben i skivor
neutral olja till stekning
 
Marinad
4 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk strösocker
3 rivna vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
1 msk sesamolja
nymald svarpeppar
 
Sås
1½ dl majonnäs
1 msk japansk soja
1 msk gochujang
2 smk rostade sesamfrön
1 rven vitlöksklyfta
 
Till servering
8 tortillabröd
2 dl kimchi
1 klyfta rödkål eller vitkål, strimlad
2 avocado i tärningar
2 nävar coctailtomater, klyftade
3 salladslökar, skivade
1 knippa koriander
2 lime i klyftor
 
1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Skiva fläsket tunt och blanda väl med marinaden. Låt stå i 15 minuter.
2. Rör samman alla ingredienser till såsen. Ställ åt sidan.
3. Sätt ugnen på 150 grader. Förbered alla grönsakerna. Värm brödet lätt i ugnen. Lägg under brödduk medan köttet steks.
4. Hetta upp en stekpanna tills den ryker. Stek köttet i omgångar i lite olja, se till att det verkligen fräser och inte kokar. Servera genast det nystekta köttet i de värmda bröden med den heta såsen, kimchi, rödkål, avocado, tomater och toppa med salladslök och koriander. Pressa lite lime över och njut.

Sååååå gott, köttet smakade som grillat.

 

Vegetarisk pastasås

Som en köttfärssås fast utan kött. Riktigt gott och till det hade jag pasta gjort på bovete. 
Med en massa parmesan på så smakade detsom bolognese.
Älskar belugalinser, de blir inte så mosiga som andra linser utan behåller sin form och passar så bra i den här såsen eller varför inte i en sallad?
Vegetarisk köttfärssås
4 port
 
Du behöver:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 1/2 dl svarta linser
1 förp krossade tomater
2,5 dl havregrädde
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
2-3 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk sambal oelek (går lika bra med lite srirachasås)
1 tsk socker
oregano
basilika
salt
peppar
 
Gör så här:
Skala och riv moroten, hacka lök och vitlök.
Stek i en skvätt olja i en kastrull ihop med basilika och oregano.
Rör sedan i linser, krossade tomater, hevregrädde, buljong och 2 dl vatten och låt koka upp.
Blanda i tomatpuré, balsamvinäger, sambal oelek och socker.
Låt puttra under lock i 30-40 min tills linserna är mjuka, tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt.
Smaka av med salt och peppar och servera med pasta!


Ingen bild på det färdiga resultatet, det blev 50 nyanser av brunt när dessutom bovetepastan var ljusbrun :)

 

Grekisk grönsaksgratäng med fetaost

Gott som tusan, perfekt till lunch eller när man vill äta något lättare, eller varför inte som tillbehör till kött, kyckling, grönsaksbiff eller något dylikt.
 
Ingredienser
4 portioner
1 aubergine
ca 400 gram romaticatomater eller körsbärstomater
1 stor rödlök
2 klyftor vitlök
ca ½ dl olivolja av god kvalitet
torkade oregano
salt
nymald svartpeppar
1 paket fetaost
färsk persilja
färsk basilika
 
Sätt ugnen på 200 grader
Skiva aubergine, tomat, rödlök och vitlök.
Pensla en ugnsfast form med olivolja. Lägg ett lager skivad aubergine i botten och strö över lite salt och torkad oregano. Lägga sedan ett lager med skivad rödlök, vitlök och tomater. Droppa över lite olivolja samt lite mer torkad oregano. Lägg sedan ett lager till med aubergine och varva med tomat, rödlök och vitlök. Avsluta med ett lager aubergine på toppen och några halverade körsbärstomater. Droppa över lite extra olivolja.

Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter. Om det börjar se lite torrt/bränt ut på toppen lägg på ugnsfolie och låt gå i cirka 15 minuter till. Ta ut gratängen och smula över fetaost. Ställ in en liten stund i ugnen igen så att osten blir varm. Toppa med hackad färsk persilja och basilika vid servering samt nymald svartpeppar från kvarn.