Salty rocky road

Tjuvstartar med julgodiset, lakrits och choklad, vad kan gå fel?

Du behöver:
 
300 g ljus choklad
100 g nougat
400 g lakrits, blandade sorter
3-4 pepparkakor, krossade

Gör så här
Smält chokladen och nougaten i en kastrull över vattenbad. Hacka eventuellt lakritsbitarna till mindre bitar och rör ner i den smälta chokladblandningen.
Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över pepparkakssmulorna och ställ i kylskåp för att kallna. Bryt eller skär i bitar.

 

 
 

Apelsinbakat ankbröst med linser och blomkålspuré

Vi försöker äta ur frysen lite. Vi är bara två personer men jag har en hamstringsådra som är svår att bli av med, köper på mig och fryser in och så är frysen full.
Idag plockade vi fram ett ankbröst och tinade. Vi googlade upp ett recept från SVT, Tareq Taylor har lagat det i Go´kväll.
Lite annorlunda men väldigt gott. 

Ingredienser
4 portioner

Apelsinbakat ankbröst
2 st ankbröst
1 msk honung
1 st apelsin (saften)
salt och peppar
 
Blomkålspuré
300 g blomkål
50 g smör
salt efter smak (ca 1 tsk flingsalt)
 
Sås
2 dl rött vin
stekspadet från ankan
 
Linser
4 dl beluga linser
2 kvist(ar) timjan
1 st äpple
4 st blad grönkål
1 st gul lök
1 msk smör
1 dl av såsen
 
Så lagar du
Ankan
1. Rispa skinnet på ankan i ett rutmönster och brun ankbrösten på skinnsidan i en het stekpanna. Du behöver inte tillsätta något fett – det finn redan tillräckligt med fett på ankan. Salta och peppra.
2. Lägg de brynta ankbrösten i en ugnssäker form och lägg en klick honung på varje bröst. Pressa apelsinsaften över ankan och sätt in i ugnen, på 160 grader i ca 15 minuter.
3. Ta ut ankan när innertemperaturen når 55 grader. Täck inte över ankan med folie eller liknande – då kommer innertemperaturen bli för hög när den står och vilar. Låt ankan stå och vila minst 5 minuter innan du börjar att skära upp. 

Purén
1. Koka blomkålen i osaltat vatten. Mixa den kokta blomkålen i en mixer tillsammans med smöret. När du har en helt slät och fin puré smaksätter du med salt efter eget tycke.
Såsen
1. Reducera vinet tillsammans med stekspadet från ankan till en kraftig sås. Mixa den eventuellt med en stavmixer innan servering. Smaka av med salt och peppar. 

Linserna
1. Koka linserna i vatten utan salt tills de är mjuka, men fortfarande har en liten kärna. Häll av vattnet och spola linserna i kallt vatten.
2. Hacka timjan och lök fint. Riv eller hacka ner grönkålen grovt. Fräs lök, timjan och grönkål i smör. Tillsätt linser, såsen och till sist äpple skuret i mindre tärningar. Salta och peppra efter smak.
 
 

Citron- och vitlökskyckling med ugnsbakad pumpasallad

Kvällens middaG, mycket gott och ganska lätt, skötte sig själv. Stekt svartkål eller grönkål är en favorit, så himla gott.
 
Hittade receptet på Folkofolks hemsida.
 
Citron- och vitlökskyckling med ugnsbakad pumpasallad
(4 port)

Citron- och vitlökskyckling
Ingredienser:
1 1/2 kg majskyckling
25 g smör
3 vitlöksklyftor
1 citron
1/2 kruka färsk timjan
Olivolja
Salt och svartpeppar

Så gör du:
Skölj och torka kycklingen helt torr med hushållspapper. Skär smöret i små kuber. Lossa skinnet något från kycklingbrösten och tryck in smör där. Skala och krossa vitlök. Fyll kycklingen med vitlök, tvättad och delad citron samt färsk timjan.
Gnid in kycklingen med olja och strö salt och svartpeppar över. Ugnsbaka i 200°C i cirka 1 1/2- 2 timmar.
Jag brukar räkna cirka 1 timme per kilo i ugnen.
 
Ugnsbakad pumpasallad
Ingredienser:
ca 700 g butternutpumpa
1 rödlök
ca 150 g svartkål
2 syrliga äpplen
100 g pekannötter
1 granatäpple
Olja
Flingsalt och svartpeppar
Citron

Så gör du:
Skala, dela och kärna ur pumpan. Skär den i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Ringla över olja och salt. Rosta i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpabitarna är helt mjuka.
Skala och skär rödlöken. Stek den mjuk i lite olja.
Ansa svartkålen genom att skära bort den svarta, hårda stjälken i mitten. Dela sedan kålen i mindre bitar. Stek tillsammans med löken tills kålen är mjuk. Lägg i den ugnsbakade pumpan i stekpannan och blanda om. Ta av från plattan.
Kärna ur och tärna äpplet fint. Blanda i det tillsammans med krossade pekannötter i pumpasalladen. Lägg upp på ett fat och strö färska granatäpplekärnor över. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Servera med den ugnsrostade kycklingen.