Hummersoppa med smörstekt jordärtskocka

Väldigt god soppa :)
 
Du behöver:

2 st humrar
1 dl konjak+1 msk konjak
2 st bananscharlottenlök, finhackad
1 st morot, finhackad
0,25 st rotselleri, finhackad
3 msk tomatpuré
0,5 st timjan
2 st lagerblad
10 st korianderfrön
10 st vitpepparkorn
3 dl vitt vin
3 dl grädde
0,5 krm cayennepeppar
1 dl lättmjölk
2 dl crème fraiche
1 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
6 st jordärtskockor, skalade, i klyftor
Smör samt rapsolja till stekning
Salt och peppar
 
Gör så här:

1. Skala humrar. Lägg köttet åt sidan. Bryn i het värme skalen. Häll över 1 dl konjak och flambera. För att undvika brandrisk, gör detta med avstängd fläkt och långt ifrån fläkten.
 
2. Tillsätt lök, rotselleri och morot och låt fräsa i några minuter. Tillsätt tomatpurén, timjan, lagerblad, korianderfrön och vitpepparkorn och låt rosta någon minut. Häll på vitt vin och vatten så det precis täcker skalen. Koka i ca 30 minuter, till halva vätskan kvarstår. Sila av och koka upp igen med grädden. Koka 15 minuter. Smaka av med ev. resterande konjak, cayennepeppar, salt och peppar. Tillsätt lättmjölken precis innan servering och skumma soppan med stavmixer.

3. Smörstek jordärtskockor till precis mjuka. Salta och peppra.
 
4. Rör samman crème fraiche med dill och pepparrot.

5. Lägg jordärtskockor, dill- och pepparrotskräm samt hummerkött i mitten på en djup tallrik. Häll över den heta, skummiga hummersoppan och servera genast.
 
 
 
 

Lax i papper

4 port
 
4 bitar skinn och benfri lax (ca 125 g st)
200 g zucchini
70 g spenat
 
Kryddning:
 
1 lime
4-6 salladslökar
1 finhackad röd chili
2-3 msk finhackad thaibasilika
1 msk riven ingefära
1 msk ostronsås
1 tsk salt
 
Tillbehör
 
nudlar eller ris
ostronsås
Sriracha
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered 4 ark bakplåtspapper. Ansa och skär eller hyvla zucchinin tunt. Fördela små högar på varje papper av zucchini och spenat. Lägg laxbitarna på grönsakerna.
 
2. Kryddning: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa 1 msk saft. Ansa och strimla salladslöken. Blanda limeskal, limesaft, lök, chili, basilika, ingefära, ostronsås och saft. Fördela blandningen ovanpå och rund laxbitarna.

3. Vik ihop pappren och rulla hårt ihop kanterna så att de håller ihop. Lägg dem i en ugnssäker form eller långpanna.
 
4. Ugnsbaka paketen mitt i ugnen ca 15 minuter. Öppna dem försiktigt och servera med nudlar eller ris, extra ostronsås och eventuellt srirachasås.
 
 

Spenatsoppa med laxtartar

4 port
 
2 ägg
3 vitlöksklyftor
smör till stekning
450 g fryst bladspenat
7 dl kycklingbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl färskost
 
Laxtartar
2 msk sesamfrön
300 g salmalax
2 msk finhackad gräslök
1 tsk dijonsenap
1 msk kapris
1 krm salt
 
Till servering
Hackad gräslök
Rostade sesamfrön
 
1. Koka äggen ca 6 minuter. Skala dem när de har svalnat något och dela dem på mitten.
 
2. Skala och skiva vitlöken. Fräs den mjuk i smör i en kastrull i ca 2 minuter på medelvärme. Lägg i spenaten och 6 dl buljong. Värm sakta upp ca 5 minuter tills spenaten har tinat. Vispa samman resterande buljong med mjölet och rör ner i kastrullen. Låt koka i 5 minuter.
 
3. Rosta under tiden sesamfröna i en torr stekpanna. Finhacka laxen och blanda med övriga ingredienser till tartaren. Lägg en sked med laxtartar i botten på sopptallrikarna.
 
4. Tillsätt färskosten i soppan och mixa den slät. Värm eventuellt upp soppan igen men låt den inte koka.
 
5. Häll den heta soppan på laxen, lägg i ägghalvorna och garnera med gräslök och sesamfrön.