Beluga- och rödbetsbourguignon

Åhhh det är så tråkigt, jag saknar min "försökskanin" när det gäller vegetariska rätter som jag gör.
Det har varit ett sånt bra samarbete, Ida går ut med vavvorna på lunchen och får en matlåda i utbyte.
Nu har hennes avdelning flyttat till Söder och jag har mist min bästa kritiker när det gäller de nya vegetariska recept jag lagar.
 
Veckans matlåda blir en vegetarisk variant på biff bourgogne, väldigt god.
Tyvärr gjorde den sig inget vidare på bild dock.
 
Beluga- och rödbetsbourguignon
Ingredienser
ca 4 port
1 gul lök, skuren i klyftor
6 finhackade vitlöksklyftor
8 rödbetor, skurna i klyftor
2 morötter, skurna i stora slantar
2 msk tomatpurée
3 st lagerblad
2 kvistar färsk timjan (alt. 1-2 tsk torkad)
0,5 dl kapris
5 dl rödvin
1 msk dijonsenap
3 msk grönsaksfond (eller två tärningar grönsaksbuljong)
3 dl belugalinser
ca 10 skogschampinjoner, halverade
10 st skalade pärllökar
Salt, peppar, råsocker och smör eller olja till stekning
 
Fräs lök, vitlök, rödbetor och morötter i lika delar smör och olja tills de fått lite färg. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan och kapris och låt fräsa vidare ett par minuter. Slå på vinet och låt det puttra in några minuter.
Tillsätt sedan senap och fond och slå på vatten så att det täcker. Låt grytan puttra under lock på medelvärme ca 20-30 min, eller till grönsakerna mjuknat. Koka under tiden linserna enligt anvisning på förpackningen.
Fräs champinjoner och pärllök i en stekpanna tills de fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt sedan fräset samt linserna i grytan, och låt allt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
 
 
 

Morotssoppa

Höst är lika med sopptider tycker jag, jag älskar soppor och testar gärna nya recept, här är en variant på en morotssoppa som jag hittade i en tidning.
 
1 kg morötter
4 potatisar
2 msk olivolja
1 solo vitlök
2 msk lökpulver
½ tsk tabasco (eller mer om du vill ha lite sting)
½ dl riven ingefära 
1,7 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
 
Korianderolja:
1 kruka färsk koriander
1 dl god olivolja
 
Skala och slanta morötterna. Hacka vitlöken grovt. Hetta upp en stor kastrull och häll i olivolja och fräs en minut. Häll i morötterna och potatisen, fräs 1 minut till. Tillsätt lökpulver, vatten, buljongtärningar och tabasco. Koka under lock i ca 20 minuter, tills morötterna och potatisen är mjuka. Häll i riven ingefära och mixa soppan slät. Smaka av med salt.
Mixa koriander och olivolja. Sila och häll upp på flaska. Ringla över korianderoljan på soppa och servera.

TIPS! Köp mycket ingefära om du hittar den till ett bra pris. Perfekt att skala och frysa in. Ta fram och riv så mycket du behöver (när den fortfarande är frusen) det du inte använder lägger du tillbaka i frysen.
 
 
 
  

Blomkål och potatissoppa

En god och enkel vardagssoppa
 
Blomkåls- och potatissoppa med mandelströssel
4 pers
 
3 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g mjölig potatis
1 blomkålshuvud (750 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk pressad citron
1 tsk rivet citronskal
 
Mandelströssel:
50 g flagad mandel
1 kruka basilika
1 dl riven parmesanost
 
Gör så här:
 
1. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Stek den lätt i en gryta. Skala potatisen och skär den i bitar. Skär eller bryt blomkålen i buketter. Lägg potatis och blomkål i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 10–15 minuter.
2, Strössel: Rosta mandeln i en torr stekpanna. Låt kallna. Strimla basilikan och blanda med mandel och ost.
3. Mixa soppan med en mixerstav. Smaksätt med citronsaft och -skal. Servera med strössel och bröd.