Julhelgen

Är så skönt när julafton är över, det är som lugnet infinner sig, om man inte slinker in på någon mellandagsrea. Mamma och pappa har varit här ett par dagar och igår åkte vi till farmors grav i Bromma på förmiddagen innan de begav sig hemåt. Sen när vi var på väg hem körde M in på Mall Of Scandinavia men jisses vad folk det var, vi körde runt ett tag i parkeringshuset men det fanns inga lediga platser och deras parkeringssystem verkade inte fungera riktigt som det ska, de har samma system som Täby Centrum, man kan se i taket om platsen var ledig genom röda och gröna lampor men här var det flera platser där det lyste grönt som det stod bilar på.
Det var lika bra at ge upp, Vi åkte in till stan istället och gick runt och tittade lite.
 
Julaftonen förflöt i rask takt, mycket pyssel dagarna innan. Kul med nya spisen så jag provade på att baka vörtbröd och knäckebröd själv. Knäckebröd var inte sista gången jag gör, lätt pch gott.
Mamma och pappa kom efter lunch, sen däk Ida och Axel upp. Brorsan med hans fru Mia, deras son Albin och Mias son Erik kom runt halv tre, sen var det full fart, glögg, Idas goda pistagesaffransbullar, kaffe, Kalle, tomten kom (Axel var tomte och gjorde det jättebra),öppna julklappar, äta mat, matkoma, tv och prat. Dan går så fort att man inte hinner reflektera över allt.
På juldagen hände inte mycket, mer mat, liten promenad, lite tv och sen gick vi på bio, jag och M hade gett mamma och pappa i julklapp att gå och se "En man som heter Ove" på Vaxholmsbion. Mamma hade sagt flera gånger under julaftonen att hon ville se den, det var lite marigt att hålla god min och låtsas som "Jaha, vill du se den, ja den verkar bra".
Jag älskar boken, man både skrattar och gråter när man läser den. Fredrik Backman som har skrivit boken är en briljant författare, han har en blogg som jag brukar läsa och ett av favoritinläggen är den här (länk) och den här (länk) för att inte glömma det här (länk),  Men nu kom jag bort ifrån ämnet, filmen är väldigt bra, man ska absolut gå och se den, Lassgård som spelar Ove som gammal gör det brilliant och hela filmen är en "feelgood"film som inte lämnar dig oberörd.
 
 
Ozzy var måttligt road av sin tomtedräkt på julaftonen, men de vi mötte på promenaden tyckte han var fin.
 
 

Böcklingröra

Det här är gott! Böcklingröra a la Per Moberg:
 
4-6 böcklingar
½ dl majonnäs
½ creme fraiche eller gräddfil
½ grönt äpple
50 g rotselleri
½ röd lök
2 tsk kaprisspad
1 msk kapris
lite pressad citronsaft
salt
nymalen peppar
 
Ta bort skinnet från böcklingen  och dela köttet i bitar
Blanda böcklingen med majonnäs och creme fraiche eller gräddfil
Tärna äpplet, rotsellerin och löken fint och blanda ner allt i böcklingsmeten och tillsätt kapris och kaprisspadet. Rör om så att allt blandar sig, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera på en bit kavring.
 
 

Dan före dopparedan

Lite suspekt tycker jag, kalla julafton för dopparedan?  Men det är sen gammalt ;)

Bästa dagen ändå på något sätt, lite stressande men ändå skönt när man tycker att allt är någorlunda klart. Klapparna klara under granen, en del ligger inte ens under granen men är ändå klara på sätt och vis. Maten är klar och förberedd så långt det går, testade en ny sill i år, ska bli spännande och se hur den smakar imorgon, Pepparrotssill, kanske bara jag som gillar det, men pepparrot är en favorit. Vilken min det var på killen i affären när jag frågade efter smörgåskrasse, kanske inte den vanligaste frågan så här års.
 
1 förp 5-minuterssill (420 g)
½ äpple
2 dl lätt creme fraiche
½ dl majonnäs
½ dl riven pepparrot
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
½ ask smörgåskrasse
 
Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Kärna ur äpplet och skär den i små tärningar.
Rör ihop creme fraiche, majonnäs och pepparrot. Krydda med salt och peppar. Vänd ner sill och äpple. Klipp i krassen, spar lite till garnering och ställ sillen i kylen ca 5 timmar.
Garnera med smörgåskrassen och servera.

Slänger in en bild på gårdagens middag, två små minihamburgare med sallad, lök, ost, saltgurka, plommonchutney (länk) och chiliaioli, galet gott: