Råkostsallad

Den här råkostsalladen hade jag helt glömt bot tills den dök upp i ett mail från Elle Mat & Vin.
Jag hade alltid en bunke i kylen med den här råkostsalladen när jag var föräldraledig med Axel. 
Gott och enkelt att ha som tillbehör till lunchen.

Den klarar sig över en vecka i kylen så man kan göra flera satser om man vill:

4 personer

Du behöver:
200 g vitkål
1 liten purjolök
2 morötter
1 paprika

1⁄2 dl av vardera vinäger (ta den du tycker mest om), olja & vatten
1⁄2 dl socker
1⁄2 tsk salt
 
Gör så här:
Skölj och finstrimla vitkål och purjolök. Skala och grovriv morötterna, strimla den urkärnade paprikan.
Koka upp vinäger, olja, vatten, socker och salt. Häll lagen het över grönsakerna. Blanda om och låt salladen kallna. Förvara i kylskåp.
 
 

Fläskschnitzel med gurksallad


4 portioner
8 benfria fläskkotletter, 2–3 cm tjocka
2–3 ägg
Pankoströbröd
Olja och smör till stekning
Salt och svartpeppar
Citronklyftor och hackad persilja
 
Gurksallad
2 gurkor
1/2 rödlök
2 dl smetana
1/2 msk ättiksprit, 12 proc
Salt och svartpeppar
 
Örtsmör
80 g rumsvarmt smör
1 msk finhackad kapris
2 msk finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
 
1. Gurksallad: Skala gurkan och skär i tunna skivor. Lägg i en skål med finhackad rödlök.
Tillsätt smetana och ättiksprit. Smaksätt med salt och peppar. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.
 
2. Örtsmör: Blanda ingredienserna i en skål.
 
3. Lägg fläskkotletterna på en skärbräda.
Lägg på en bit plastfolie eller en plastpåse och banka ut kotletterna riktigt tunt.
Bred ett tunt lager örtsmör på hälften av köttskivorna och lägg de andra ovanpå. Salta och peppra.
 
4. Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik och häll ströbröd i en annan.
Vänd köttskivorna i ägg och därefter i ströbröd.
Stek dem gyllenbruna i lite olja och ganska mycket smör på medelhög värme i en stekpanna, några minuter på varje sida.
 
5. Servera schnitzlarna direkt med potatis, gurksallad, citronklyftor och hackad persilja.
 
 
 
Receptet är från kokboken "Daniels matresa"
 
 

Zucchinibiffar

 2 zucchini
 1 tsk salt
 1 burk kikärtor (400 g)
 3 vitlöksklyftor, finhackade
 2 ägg
 1 dl koriander, hackad
 1 dl hackad bladpersilja
 0.5 tsk spiskummin
 0.5 tsk paprikapulver
 0.5 tsk chiliflakes
 3 msk vetemjöl
 1 dl olivolja till stekning
Riv zucchini grovt med ett rivjärn. Lägg i ett durkslag, strö över salt och rör om.
Låt stå 15 min och krama sedan ut så mycket vätska som möjligt.
 
Mixa kikärtorna till en slät massa.
 
Blanda zucchini och kikärtor med resten av ingredienserna.
Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut smeten till små biffar.

Stek till fin stekyta, 2–3 min per sida. Det blir 12–16 stycken (Om man gör de små).