Soppa med äpple och kräftstjärtar

 Vi åt en riktigt god soppa ikväll. Tips är att byta ut buljongen till grönsaksbuljong och skippa kräftstjärtarna så har du en riktigt god vegetarisk soppa.

4 pers 25 min
 
2 morötter
150 g rotselleri
1 gul lök
4 tomater
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
1 tsk dillfrön
100 g naturell färskost
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Kräft- och äppelgarnering:

2 burkar kräftstjärtar i lag (à 360 g)
2 gröna äpplen
1 knippa gräslök
2 tsk citron
 
Tillbehör:
12 skivor formbröd
100 g naturell färskost
 
1. Skala och skär morot, selleri och lök i mindre bitar. Skär tomaterna i bitar. Lägg rotsaker i tomat i en gryta och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré och dillfrön. Låt koka upp och sju under lock ca 15 minuter.
2. Låt kräftorna rinna av väl. Kärna ur och strimla äpplena. Hacka gräslöken. Blanda kräftstjärtar, äpple, gräslök och citronsaft.
3. Mixa soppan slät med mixerstav tillsammans med färskosten. Krydda med salt och peppar.
4. Bred osten på hälften av formbrödskivorna och lägg på de andra sidorna och grilla i smörgåsgrill eller i grillpanna tills de har fått fin färg. Skär dem mitt itu på snedden.
5. Lägg kräft- och äppelblandningen i djupa tallrikar och häll den varma soppan runt om och servera med de grillade smörgåsarna.
 
 
 

En dag i Gamla Stan

Idag tog vi en promenad i Gamla Stan och på Riddarholmen. Härligt att bara gå omkring utan att ha bråttom och bara titta.
 

Sen var vi väldigt frusna och letade efter ett café för att värma oss, svårt när vi hade Ozzy med oss men vi hittade ett till slut med vänlig personal och jag tog en gulaschsoppa och M tog en latte och en fralla. Soppan värmde underbart.
 
 
 
 
 
 

Ägg Benedict

M fick ett plötsligt sug efter Ägg Benedict när han låg i badet och ville väldigt gärna prova på det. Pocherat ägg? Det har jag aldrig testat, men vi kör, svarade jag.
Så fram med recept och alla ingredienser.
 

Hollandaise

100 g smör 2 ägg gulor 1 msk vitt vin 1 msk citronsaft Salt Nymalen peppar

Smält smöret i en kastrull. Blanda äggulor och vin i en bunke. Koka upp  vatten i en kastrull och låt sjuda på svag värme. Ställ bunken med  äggulor och vin över det sjudande vattnet och vispa tills äggblandningen  tjocknar, tillsätt smöret lite i taget under vispning. Tag såsen från  värmen och smaka upp med citronsaft, salt och peppar.
 

Pocherade ägg

1 ½ l vatten 2 msk ättika 4 svenska ägg

Koka upp vatten och ättiksprit. Låt vattnet sjuda. Knäck ett ägg i taget  i en kopp. Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda någon minut  tills vitan är fast runt om men äggulan fortfarande lös. Ta upp ägget  med hålslev och lägg det på hushållspapper för att torka.

 

Tillbehör

Mixad sallad, rökt skinka, vattenkrasse 4 skivor från en baguette

Lägg upp brödet på en tallrik och lägg på sallad, skinka och det  pocherade ägget. Häll över hollandaise-såsen. Dekorera med vattenkrasse.

 

Blev riktigt gott med en kopp Söderte till och pocherat ägg är inte så svårt att göra. Däremot skar sig hollandaisesåsen, men den gick att rädda med att man tog en ny skål och vispade en ny äggula och hällde i den skurna såsen under omrörning.