Gott i sommarvärmen - Gazpacho

Gazpacho

 

4 portioner 
600 g röda mogna tomater
1 zucchini
3/4 gurka
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
Ca 3 msk citronsaft från färsk citron
1,5 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
Salt & peppar
Garnering:
Finhackad gurka
Brödkrutonger
Färsk basilika
Olivolja

TIPS! Använd riktigt mogna och aromatiska tomater för godast smak på soppan. Mixa gärna mellan olika tomatsorter, pärltomater är goda att ha i. Du kan utesluta zucchinin, den ger dock gazpacho en fantastisk naturlig krämig konsistens. Gillar du sting kan du tillsätta färsk chili. Du kan göra egna krutonger, skär dagsgammalt bröd i tärningar och stek lite olivolja tills de får en knaprig konsistens.


Gör så här:
Skala gurkan och hacka alla grönsaker i stora bitar. Lägg i en mixer eller matberedare, du kan även använda en stavmixer.

Tillsätt citronsaft, vitlöksklyftan, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Mixa soppan tills den når önskad konsistens. Du kan välja att ha gazpachon helt slät eller med bitar i.

Smaka av och krydda eventuellt med mer citron, balsamvinäger, salt eller peppar.

Ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.

Blanda gazpachon ordentligt innan servering. Lägg upp i små skålar eller glas, toppa med finhackad gurka, basilika och brödkrutonger. Ringla över lite olivolja och servera kall.