Lammfärsbiffar, chevré och sötpotatis

Kvällens middag blev lammfärsbiffar, vi hittade ett recept som lät gott.
Jätteenkelt och praktiskt om man vill bjuda många, går att förbereda fram till gratineringen.
 
10 port:
 
1,3 kg lammfärs
1 st gul lök, stor
4-5 st vitlöksklyftor
salt och nymalen peppar
3 st äggulor
smör till stekning
 
Sötpotatisen:
5 st sötpotatisar
2 st röda lökar
3 msk olivolja
rosmarin, två repade kvistar
salt och nymalen svartpeppar
 
Till gratinering och servering:
10 st chèvre, i skivor
1,5 dl flytande honung
sallad
 
Så här gör du:

Börja med sötpotatisen. Skala och skär den och löken i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över olivolja.
Rör om och blanda ner rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
Ställ in i 200° varm ugn och baka i ca 35 minuter.
 
Finhacka löken och pressa vitlöken till biffarna. Blanda samman med färsen och smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulorna och blanda väl.
Forma 10 biffar. Hetta upp en panna med smör och stek biffarna gyllene på båda sidor, ca 5 minuter per sida.
 
Lägg över biffarna i en ugnsfast form. Placera en skiva chèvre på varje biff och gratinera i ugn på 200° i ca 8-9 minuter.

Ringla över lite honung och servera med sötpotatisen och sallad.
 
 

Heta räkor

1 kg tigerräkor eller vanliga räkor, råa med skal (välj godkända, MSC-, ASC- och KRAV-märkta)
10 st vitlöksklyftor
4 st röda chilifrukter
0,5 dl olivolja
1 dl vitt vin
1 knippe bladpersilja
Gör så här
Skala och hacka vitlöken, kärna ur och hacka chilin och fräs allt sakta på svag värme i oljan i en stor, tjockbottnad gryta. Rör under tiden, cirka 2 minuter, tills vitlöken och chilin är blanka och mjuka.
Öka värmen, häll i räkorna och rör om medan de steker ytterligare 2 minuter, tills de blivit vackert rosa. Häll över vinet och låt allt koka upp någon minut. Smaka av med lite salt om det behövs.
Lägg upp i en skål och strö rikligt med hackad bladpersilja över.
 
Servera med ris om de inte ska vara en tapas-rätt
 
 

ibland

Ibland träffar man bara rätt.

Det här receptet var så himla gott!! Vi gjorde lite olika asiatiska recept ikväll, edamerbönor med soya, salt och chiliflakes, jättegott men inget konstigt.
Salmalax, med soyadressing och wasavbikräm, sisådär, smakade bara starkt men det asiatiska råbiffen!!
W O W!!!
Gott som attans och äter det mer än gärna om igen :)

Recept:

Ingredienser:
ca 150 g innanlår av nöt (mald) Be köttdisken mala det åt dig om du inte har en köttkvarn.
3 msk gari (sushi-ingefära)
ca 10 st shiitakesvampar
1 st vitlöksklyfta
färsk koriander
2 msk chilimayo
2 msk friterad lök (köp rostad lök om du inte orkar fritera)
1 dl soja
1 tsk ingefära
2 tsk pressad lime
Sesamfrön
Ev. 3 msk tapioka
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Stek svampen i smör tillsammans med vitlök och salt.
Koka tapiokan tills den är genomskinlig och skölj den med kallt vatten.
Häll på sojan, pressad lime och riven ingefära. (har du inte tapioka så räcker det med att du blandar soja med ingefära och lime).
Blanda färsen med salt och svartpeppar, smaka av.
Lägg upp färsen i fyra olika ”klumpar” på ett fat.
Sprid ut svamp, gari och mayo.
Strö på rostad/friterad lök och sesamfrön på färsen.
Lägg på tapiokan/sojan och toppa med färsk koriander!

Vi hoppade tapiokan, orkade inte ens leta efter det
 
hittade inte chilimajonnäs heller men de rekommenderade kimchiaoili på NKs köttdisk och vilken smak!!! ojoj den var god, och det blev så gott alltihopa, väl värt att göra, smakade såååå gott!!
 
 
Egentligen vet jag inte vad det är med råbiff, men det är så gott!