Torsk med brynt misosmör och gröna grönsaker

Tror jag har varit i dödsriket och vänt, känslan är så i alla fall. Blev sjuk fredagen innan jul, har haft feber, frossa, snuva och hostan från helvetet. Är fortfarande inte riktigt bra men börjar känna hopp om livet.
 
Idag gjorde vi fisk till middag, så himla gott. Såsen skulle jag lätt kunna äta med sked. Fort och lätt var det, rekomenderas verkligen!
 
 
Du behöver
700 g torskrygg
2 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
4 tsk svarta sesamfrön
100 g osaltat smör
4,5 msk vit misopasta
4,5 msk sake, torr sherry eller torrt vitt vin
3 msk mirin eller 1 msk honung
250 g edamamebönor
125 g sockerärter
2 msk gräslök, finhackad
nymalen svartpeppar
nykokt ris till servering
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär torsken i 4 lika stora bitar. Pensla generöst med soja och sesamolja. Mal över peppar. Strö sesamfrön över.
Tillaga fisken i ugnen ca 10 minuter, eller till fiskens innertemperatur är ca 52 grader.
Tillaga edamamebönorna enligt anvisning på förpackningen.
Bryn smöret under omrörning i en kastrull på medelvärme till det doftar kola. Dra bort från plattan, låt svalna i 1 minut. Häll i sake, mirin och miso, rör om väl.
Lägg edamamebönor och sockerärter i det brynta smöret och vänd runt.
Lägg upp torsken på tallrikar tillsammans med edamame och sockerärtor. Häll resterande smör över torsken och strö över gräslök. Servera med nykokt ris.
 

M gjorde sig till och formade riset som ett hjärta <3
 
 
 
Innan jul var vi och hämtade lite nya kläder till Sune
 
 
 
Under ledigheten har vi ätit gott, lite tryffelpasta på Taverna Brillo, åhhh så gott det var:
 
 
Lite rökta räkor och bubbel på Urban Deli, älskar att sitta i deras lobby och titta på folk:
 
 
Grodans berömda fisksoppa
 
 
Grodans Pavlova, sååååå  god ❤
 
 

 

Thailändska fishcakes

4 portioner

 400 g fryst torsk, tinad
 40 g färsk ingefära
 1 lime, finrivet skal (saften till servering)
 1 vitlöksklyfta, riven
 0.5 röd chili, finhackad
 1.5 dl ströbröd
 1 dl kokosmjölk
 1 ägg
 2 tsk maizena
 olja till stekning

Till servering
 2.5 dl jasminris
 150 g rödkål
 1 hårt päron
 0.5 röd chili, finhackad
 0.5 dl salta jordnötter, hackade

Gör så här
1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Krama ut överflödig vätska ur fisken och skär den i mindre bitar.
2. Riv ingefäran grovt och pressa ur saften. Mixa fisken med ingefärssaften och resten av ingredienserna till en slät smet.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut smeten till små biffar. Stek på medelvärme till fin färg på båda sidor.
4. Skär kålen i strimlor. Strimla päronet som tändstickor. Skeda upp riset på ett fat, lägg på kålen och fiskkakorna. Toppa med päron, chili och jordnötter. Pressa över limesaft vid servering.
 
 
 

Kycklingtacos

Det finns en liten restaurang/bar på Regeringsgatan som är sjukt populär och alltid knökat med folk.
Vi har gått ner några gånger för att köpa deras Caribbean Chicken Tacos med Parmesan Fries. Sist vi var nere fick vi t.o.m stammispris vilket var lite skämmigt 🙈😅 , då har man handlat lite för ofta men det är så gott.
Den här söndagen bestämde vi oss för att göra något liknande hemma. Inte riktigt likadant men väldigt gott blev det.
 
Du behöver:

250 g kycklingfilé
140 g bacon (gärna lite mer)
1 msk smör eller margarin
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
100 g champinjoner
1 st röd paprika
1 st påse taco kryddmix (gör egen! sluta köp de sockrade färdiga påsarna, länk här: tacokrydda)
2 dl ananassalsa
0,75 dl matlagningsgrädde
chiliflakes
 
Servera med:
Tortillas
sallad
gurka
 
Parmesan fries:
Så mycket pommes du vill ha, fritera gärna eftersom det är godast
Riven parmesan (strö direkt över efter fritering)
Salt
Tryffel dipp (sprid över pommesen)

Gör så här
1. Tärna kycklingen ganska fint och strimla baconet. Fräs kyckling och bacon i stekpanna med smör. Lägg över i en kastrull.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva svampen och tärna paprikan. Fräs lök, vitlök, svamp, och paprika och lägg över i kastrullen. Strö över kryddmix och tillsätt salsa och grädde.
3. Rör om och småkoka i 10 minuter. Strö över lite chiliflakes om du gillar hetta, servera i tortillas med sallad, tärnad gurka.