Pajrecept

Har snart ätit upp alla mina frysta matlådor så det var dags att fylla på förrådet igen. Jag gjorde två latmanspajer som  räkte till 12 luncher.

Den första var en ostpaj med smak av blue cheese och bacon:

Blue Cheesepaj med färskost
 
pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 g smör
 
fyllning:
1 pkt bonjour blue (1 stor eller två små förpackningar)
I pkt bacon
150 g riven ost, gärna Västerbotten
4 ägg
2 dl grädde
salt & peppar

Blanda samman ingredienserna till degen och tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant). Nagga med en gaffel och förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min, 200 C.
Stek baconet knaprigt. Vispa samman ägg med färskosten och grädden. Häll i osten och baconet, krydda med salt & peppar. Häll smeten i pajskalet och grädda ytterligare ca 25 min.

Samma recept men med kantarellost:

Kantarellpaj med färskost
 
pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 g smör
 
fyllning:
1 pkt bonjour kantarellost (1 stor eller två små förpackningar)
150 g riven ost, gärna Västerbotten
4 ägg
2 dl grädde
salt & peppar
Blanda samman ingredienserna till degen och tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant). Nagga med en gaffel och förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min, 200 C.
Vispa samman ägg med färskosten och grädden. Häll i osten och krydda med salt & peppar. Häll smeten i pajskalet och grädda ytterligare ca 25 min.
 
 

Tiden efter......

Så där ja, då var julen överstökad. Hade en härlig helg, mina föräldrar var här och julafton spenderades ute i Tallkrogen hos min bror med familj. Fick fina klappar, åt god mat och umgicks med nära och kära, precis som det ska vara. Är så glad och tacksam att mina fina barn fortfarande vill fira julen ihop med oss. 
Albin fick massor med klappar och verkade glad över allt han fick. Ida gav vi en locktång, bok och lite pengar till hennes Paris-resa, Axel fick marmorskiva till hans tvbänk och lite produkter från Rituals. Jag fick en massa fint från bl.a Jonathan Adler, en stor favorit hos mig och hushållspappershållaren från George Jensen som jag suktat  efter.

 
 
 

Gubbrörasill

Det här är en av mina absoluta favoritsillar, gubbrörasill och den brukar gå hem hos de flesta, t.o.m de som inte är så förtjusta i sill.

Räcker till 12 pers på ett buffébord. 
 
 
7 st matjessillfiléer
2,5 dl majonnäs
2,5 dl crème fraiche
1 dl dill
1 dl gräslök
1 dl rödlök
8 st hårdkokta ägg
salt, peppar och citronsaft

Så lagar du

1. Skär matjessillen i mindre bitar och skala och hacka äggen. Blanda alla ingredienser i en stor skål.
2. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.
3. Servera gärna med kavring.