Äppelpaj

Ingredienser
 
6 portioner

Fyllning
600 g syrliga äpplen
1/2 dl socker
1 msk kanel
 
Smul
150 g kallt smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 msk vaniljsocker
2 dl havregryn
1/2 msk nymalen kardemumma
 
Så lagar du
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser till smulet utan havregryn i en bunke. Nyp samman allt i en smulig deg och tillsätt slutligen havregryn som också blandas ner.
3. Kärna ur äpplena, skala dem och skär i små bitar eller klyftor. Lägg i en ugnsfast form (gärna i gjutjärn) och blanda med kanel, kardemumma och socker.
4. Toppa med smulet som du fördelar jämnt över formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått lätt gyllenbrun färg. Låt svalna lite innan servering.
 
 

Kommentera här: