Frasiga vårrullar

Friterade vårrullar är bland det godaste jag vet. I söndags testade vi att göra egna och det blev så gott, precis som dem man kan köpa på något thai-hak.
 
Vårrullar
25–30 stora eller mellan ark fryst vårrulledeg
150 g vitkål
50 g shiitakesvamp
3 msk olja
½ dl fisksås
½ dl ostronsås
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
250 g fläskfärs
1 msk riven ingefära
50 g glasnudlar
1 äggvita
1 liter olja till fritering
 
Nuoc Cham Mam-sås
60 g limejuice, färskpressad
60 g fisksås, av god kvalitet
60 g vatten
10 g vit risvinäger
20 g socker
5 g vitlök, finriven
1 bird’s eye chili, i tunna skivor (liten och het)
 
Övrigt
1 huvud isbergssallat
rikligt med koriander
rikligt med mynta
 
Såsen:
Blanda vätskorna och lös sockret i dem.
Tillsätt sedan finriven vitlök och chili. Blanda väl och låt såsen mogna i kylen i en timme.
Såsen håller sig i en vecka i kylen.
 
Vårrullarna:
Låt den frysta vårrullsarken få tina lite i sin förpackning.
Stek finstrimlad vitkål och finhackad svamp mjuka i 2 msk olja i en stekpanna.
Häll i fisksås och ostronsås och låt sjuda 5 minuter. Häll över i en skål.
Fräs finhackad lök och vitlök mjuka i resterande olja i samma stekpanna.
Tillsätt fläskfärsen, fördela så fint som möjligt med en gaffel och stek färdigt.
Rör i ingefära och blanda med kålen och svampen i skålen.
Häll kokhett vatten över nudlarna och låt dra tills nudlarna har mjuknat, ca 5 minuter.
Häll av och skölj med kallt vatten. Klipp eller skär nudlarna i små bitar.
Vänd ner i skålen med färsen och vitkålen.
Lägg ett degark åt gången på arbetsbänken.
Skeda på ca 1 ½ msk fyllning nära ett av arkets hörn.
Täck fyllningen genom att vika över det närmsta hörnet, rulla något varv, vik in sidorna och rulla lite till.
Förslut vårrullen genom att pensla äggvita på det sista hörnet och tryck till.
Lägg alla vårrullar på en plastfolie eller bakplåtspapper och inte direkt på en bänk eller en tallrik så dem inte fastnar.
Hetta upp olja till ca 180 grader i en kastrull. Fritera krispiga, 3–4 minuter och låt rinna av på hushållspapper.
 
 
Inte jättevackra, får jobba lite på rullningen, tur att det var goda 😍
 

Kommentera här: