Påsktårta

I påsk hade vi familjen här för mat, tyvärr kunde inte Axel och Erica vara med eftersom Axel hade jour på brandkåren.
 
Vi åt gott och Ida gjorde en jättegod tårta till efterrätt som var så fin.
 
Jag gjorde bla en enkel variant med janssonsmakerna i glas som kändes fräscht och gott.
 
8 dl
400 g potatis av fast sort
1 rödlök
1 ask ansjovisfiléer, 125 g
cirka 2 msk ansjovisspad
¾ dl hackad gräslök
salt
nymald vitpeppar
3 dl fintärnat äpple, gärna rött
125 g smör
Så här gör du
 
Koka potatisen och låt kallna. Skala och skär i små tärningar. Hacka lök och ansjovis.
Blanda potatis, lök, ansjovis, ansjovisspad och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner äpplet strax före servering.
Vid servering: Lägg upp ansjovisröran i glas. Smält smöret tills det skummar och har en gyllene färg. Häll det brynta smöret över ansjovisröran.
 
En spännande rätt var även tjälknöl av lamm, det ska jag testa fler ggr, köttet blev väldigt gott.
 
 
6–8 portioner
Tjälknöl:
cirka 1,3 kg lammstek, fryst
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 ½ liter vatten
1 ½ dl salt
8 hela svartpepparkorn
4 lagerblad
5–6 kvistar färsk rosmarin
¾ dl honung

Gör så här:
Värm ugnen till 75°. Lägg den frysta lammsteken i en ugnsform och tillaga i ugnen i 9–10 timmar, eller tills innertemperaturen är cirka 68°.
Skala och klyfta löken. Skala och dela vitlöksklyftorna. Blanda lök och vitlök med resten av ingredienserna i en stor kastrull.
Koka upp och låt sjuda i några minuter. Låt lagen kallna helt.
Lägg ner den varma steken i lagen låt ligga i lagen 4 timmar.
Ta upp steken ur lagen och skär den i tunna skivor och servera.
 
 

Kommentera här: