Veckans trerätters

Har knappt gjort något i helgen, bara tagit det lugnt. Var runt och shoppade lite i lördags och spontanshoppade en kappa eller kanske är mer rättvist att kalla det för jackcape. Jag blev nöjd i alla fall och det är huvudsaken. 
Sen blev det hem och laga trerätters.

Förrätt:
 
Ingredienser
 
Havskräftor
6 st havskräftor
1 dl Västerbottenost, finriven

Kantarellsmör
300 gram kantareller, färska
1 st Schalottenlökar
1 klyftor vitlök
150 gram smör, rumsvarmt
3 kvistar timjan, färsk
1 msk balsamvinäger, vit
Citron, färskpressad
salt
svartpeppar, nymalen

Till servering
surdegsbröd
 
Tillagning

Kantarellsmör
1. Förbered kantarellsmöret: Ansa och finhacka kantarellerna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
2. Stek kantarellerna och löken i en stekpanna tills vätskan från svampen har kokat in. Tillsätt 50 gram smör och låt det smälta.
3. Ta av stekpannan från värmen och häll svampen och löken i en skål. Rör ned resten av det rumsvarma smöret.
4. Plocka bladen från timjankvistarna. Smaksätt smöret med timjanblad, vinäger, citronsaft, salt och peppar. Ställ smöret i kylen i cirka 1 timme för att mogna och bli bredbart.
 
Gratinerade havskräftor
1. Värm ugnen till 250 grader, grillfunktion. Dela havskräftorna på längden. Ta bort tarm och magsäck och knäck klorna.
2. Lägg kräftorna i en ugnssäker form. Bred eller klicka ut hälften av kantarellsmöret på kräftorna och strö över osten.
3. Gratinera i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter eller tills allt har fått fin färg. Servera tillsammans med ett gott surdegsbröd och resterande kantarellsmör.
 
Gott men har ätit godare, blev konstigt att ha kantareller på kräftor tyckte jag, bättre att använda smöret på en köttbit eller något bröd. Det här receptet är mycket bättre om man gillar gratinerade havskräftor: havskräftor-med-citron--och-dragonsmör
 
 
 
Varmrätten däremot var riktigt god:
 
Vi modifierade den lite, det ska egentligen vara en "öppen lasagne" men vi ändrade från pastaplattorna till kokta småpotatisar istället.

Lite småpotatis
300 g kantareller 
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
1 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
600 g byxad abborre
 
Citron- och gräslöksolja
1 citron
1 msk finhackad gräslök
2 msk olivolja
 
till servering
50 g parmesanost
 
Citron- och gräslöksolja: finriv det yttersta skalet av citronen och blanda med oljan och gräslöken
 
Ansa kantarellerna, hacka lök och vitlök. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. 
Stek kantarellerna i olivolja i ca 2 minuter. Tillsätt sedan smör, lök och vitlök och stek dem ytterligare 3 minuter. Strö över mjölet och rör runt. Häll på grädden och koka i ca 2 minuter till simmig konsistens.

Koka potatisarna.
 
Stek abborren på medelhög temperatur i ca 1-2 minuter på bägge sidorna till en fin färg.
Lägg upp allt och strö parmesanen över och droppa även lite citron- gräslöksolja runt om.
 

Efterrätten tog vi dagen efter eftersom vi blev så mätta.
 
Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor 

4 personer

Du behöver:
2 dl hjortron, frysta eller färska
1 dl strösocker

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
¾ dl maizenamjöl
25 g smör
1 dl vispgrädde

Rågsmulor:
50 g smör
½ dl rågflingor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
 
Gör så här:
Rör försiktigt ihop bär och socker.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull ock koka upp. Ta från värmen och låt dra i 15 minuter.
 
Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.

Ta bort stången från mjölken. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under vispning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smör. Sila och låt kallna.
Vispa grädden och vänd ner i krämen vid servering.

Blanda alla ingredienser till rågsmulorna och strö ut över en plåt med bakplåtspapper.
Baka i ugn på 200° i 20 minuter. Rör om regelbundet.

Servera hjortronen med vanilj-krämen och rågsmulor spridda över.
 
 
 
 
 

Kommentera här: