Fiskgratäng
4 portioner
400 g torskfilé, tinad (el kolja eller sej)
0.5 tsk salt
0.5 tsk vitpeppar
mangold
Räkor
400 g torskfilé, tinad (el kolja eller sej)
0.5 tsk salt
0.5 tsk vitpeppar
mangold
Räkor
Dill- och citronsås
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 citron, finrivet skal och pressad saft
1 dl finhackad dill
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 citron, finrivet skal och pressad saft
1 dl finhackad dill
Potatismos
1 kg mjölig potatis
2 msk smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
Potatismos:
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med en kross eller ballongvisp. Tillsätt smör, mjölk och salt. Rör kraftigt till ett fluffigt mos.
2. Koka upp crème fraiche, vatten och buljongtärning. Smaka av med citron och rör ner dillen. Stek mangold och lägg i botten av en ugnsform, lägg fisken i mitten ovanpå mangolden. Salta, peppra och skeda moset runt fisken.
3. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Innan servering lägg på de skalade räkorna.
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med en kross eller ballongvisp. Tillsätt smör, mjölk och salt. Rör kraftigt till ett fluffigt mos.
2. Koka upp crème fraiche, vatten och buljongtärning. Smaka av med citron och rör ner dillen. Stek mangold och lägg i botten av en ugnsform, lägg fisken i mitten ovanpå mangolden. Salta, peppra och skeda moset runt fisken.
3. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Innan servering lägg på de skalade räkorna.


