Den som väntar på något gott

Varannan torsdag går jag och Micke och äter på Icha Icha i Moodgallerian. Snabbmat men med fräscha råvaror och man får komponera sin egen rätt och dessutom kan man se hur många kalorier ens rätt innehåller om man tycker sånt är intressant. Kött/kyckling och fisk är svenska och du kan även få ett helvegetariskt alternativ.
Min favorit är nudlar, fläsksida med red currysås, starkt och galet gott. Trodde aldrig fläsk kunde vara så gott men oj oj oj.
Det här måste vi testa hemma tänkte jag och M. Så vi köpte en fläsksida när vi var i affären och sen hem och googlade recept. Hittade ett av Erik Videgård, och är det nån som kan kinesisk mat så är det den mannen.
Det tog sin lilla tid att göra, så det var ingen "snabbmat" hemma direkt men värt den tiden det tog. Smakade fantastiskt.

 

500 g färsk fläsksida med svål
40 g färsk ingefära, oskalad
2 salladslök
3 msk olja
5 dl buljong (kokvätskan)
1 msk mörk soja
2 msk risvin (alt. torr sherry)
0,75 tsk salt
3 msk farinsocker
1 stjärnanis

 

Gör så här:
Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl.
Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter.
Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan buljongen. Skär fläsket i ½-1 cm skivor med svålen kvar.
Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna.
Koka upp och sjud i två timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens.

Vi kokade även nudlar till, körde lite morötter, squash och polkabetor i grönsakssvarven, lite fint riven rödkål, lite koriander på toppen och lagade en sås av kokosmjölk, röd curry och fisksås.
 

Sirapsliknande fläsk, kladdigt och gott 
 

En vårlig fedagsbukett från Gullvivan på Karlagatan, i favoritvasen.
 
 
 
 

Kommentera här: