Västerbottenlax med kräftor

Efter dagens middag, Västerbottenlax med kräftor (recept nedan, perfekt bjudmat och mycket gott) så gick vi en lång promenad, M ville se hur arbetet vid Slussen fortlöpte så vi vandrade först genom Kungsträdgården och där var det full fart med "Smaka på Stockholm" i full fart och något irländskt band spelade på stora scenen så tankarna förde en till serien "Outlander" och man fick nästan för sig att Jamie Fraser skulle dyka upp i kilt och väsa "Sassenach".
Vidare förbi Slottet och där kom polismotorcyklar och polisbilar i fullfart och stoppade trafiken. Vi undrade vad som hänt men det fick sin förklaring strax efter när Kungen och Drottningen kom farande med kungabarnen tätt efter, Nationaldagsfirandet på Skansen var tydligen slut och det skulle vara någon tillställning sen på Slottet.
 
Sen vidare genom Gamla Stan och jag ville gå förbi fastigheten som mitt jobb har köpt där. Sen ner till Slussen, via Tegelbacken för att titta vart Marcus Ayulays restaurang Tegelbacken låg, sen upp till Brunkebergs Torg och sen hem. Stegräknaren i telefonen fick sig en ordentlig rusch. 

Har precis gjort broccolipesto till Ida men det receptet kommer imorgon. 

Här är det vi åt ikväll:
 
4 portioner
 
4 st laxfilé, portionsbitar à 150 g
1 tsk salt
50 g löjrom
dill
Fyllning:
170 g kräftstjärtar, avrunnen vikt
3 msk crème fraiche
3 msk majonäs
1 dl västerbottensost, riven
2 msk dill, hackad
0,5 krm kajennpeppar
flingsalt
 
Så här gör du
Sätt ugnen på 225 grader. Gör ett snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit, så du får en ficka. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar.
Hacka kräftorna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Hit kan du förbereda.
Baka laxen i mitten av ugnen 12–15 minuter. Toppa med en klick rom och garnera med dill.
 
 

Kommentera här: