Gratinerad gnocchi med broccoli och gorgonzola

Galet varmt i helgen, idag står luften helt still. Har det varit så här varmt lika länge någonsin? Kan inte minnas det.
Man har blivit ordentligt bortskämd.
Testat ett recept ur Paolos nya kokbok "Mat från gudarnas stig": Gratinerad gnocchi med broccoli och gorgonzola.

Som vanligt har jag bytt ut nötterna (i originalreceptet ska det vara 2 msk krossade och rostade valnötter) mot solrosfrön eftersom Ida kommer få med sig det i matlådan i veckan.
 
800g - 1 kg färsk potatisgnocchi
250 g broccoli
4 msk olivolja
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta 
salt och svartpeppar
2 msk rostade solrosfrön
1½-2 dl nyriven parmesanost
1 dl hackad persilja
 
Gorgonzolasås:
 
200 g gorgonzola
20 g smör
2 msk idealvetemjöl
4 dl mjölk (3 % fetthalt)
1-1½ tsk torkad mynta
rivet ska av två små citroner
1 äggula 
salt och svartpeppar
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225 grader. Dela broccolin i små, små buketter och skär gorgonzolan i bitar.
Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Tillsätt broccoli, lök, vitlök, salt och vitpeppar. Låt alltsammans fräsa i 5-6 minuter. Rör om då och då, men försiktigt så att broccolibuketterna förblir hela. Lägg upp allt på ett fat när broccolin har blivit mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd. 
Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och blanda noga och späd därefter med mjölken. Tillsätt mynta, citronskal, salt och peppar.  Låt såsen koka på svag värme i ca 5 minuter. Ställ åt sidan och rör snabbt ner äggulan. Tillsätt osten och låt den smälta under omrörning. Den ska kännas krämig, späd med mjölk om den känns för tjock.
Koka upp lättsaltat vatten och koka gnocchin enl anvisningar på förpackningen. Lyft upp dem med hålslev när de är färdiga. 
Bottna en ugnsform med sås, och varva sedan med gnocchin, broccolin, sås, solrosfrön, persilja och parmesan i formen. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Strö över citronskal och servera.

 
Fredagsbuketten, så vacker. Färgnyansen på rosen var magisk, svårt att få med på bild dock.
 
 
 
Lite tapas i fredags på Boquerian i Mood
 
 
Härlig promenad på Söder i lördags
 
 
Middagen igår kväll, koreanks råbiff, asiatisk sallad och shoe string på supertunna strimlor av bakpotatis
 

Frukosten idag, Brekkie Burgers på Bread and Table, kanongott!
 
 
 

Kommentera här: