Nya kokböcker och Sichuanbiff

Har nästan hängt på låset hos Akademinbokhandeln den här veckan, två spännande kokböcker skulle släppas som jag ville ha, den ena ska vi ge bort och den andra är från Jennie Walldén, hon som vann Sveriges Mästerkock. Älskar hennes andra kokbok, Asiatiska smaker, allt vi har lagat har varit riktigt gott så jag ser fram emot det nya inköpet, Mycket Smak på Nolltid. 
Vi testade att laga Sichanbiff ifrån boken igår när Axel kom på besök. Han hade gjort det näst sista i sin brandmansutbildning, bl.a simmat under Västerbron. Vecka 8 börjar han arbeta deltid som brandman, så stolt över honom, att han har förverkligat sin dröm. 
Dottern har även hon uppfyllt en av hennes drömmar, hon och hennes pojkvän Carl skrev på ett kontrakt på en tvåa inne i stan, så i början på mars bär det iväg till ny bostad, jag är så glad för deras skull.

Sichuanbiff, 4 port
 
600 g flankstek eller entrecote
neutral rapsolja att steka i
3 vitlöksklyftor
1 tumstorbit ingefära
1 morot
3 stjälkar blekselleri
2 röda chilifrukter
6 salladslökar
 
Sås:
½ tsk sichuanpeppar
5 mks japansk soja
2 msk balsamvinäger
3 msk risvin eller torr sherry
3 msk strösocker
5 msk ostronsås
2 tsk chiliflakes
2 tsk majsstärkelse
 
1. Mortla sichuanpeppar till ett grovt pulver. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
2. Skiva köttet i tunna trimlor. Stek i rykande het panna med 1 msk olja tills biffen fått färg. Det tar 2-3 minuter. Lägg åt sidan.
3. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Strimla moroten och selleristjälkarna till tunna tändsticksstavar. Kärna ur och strimla chilin till tunna tändsticksstavar.
4. Skär salladslökarnafint i ca 3 cm stora bitar.
5. Hetta upp woken eller stekpannan igen så att den är rykande het. Häll i lite mer olja och fräs vitlök och ingeföra i ca 10 sek. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs ca 2-3 minuter. Lägg i köttet, häll på såsen och stek tillsammans i 1-2 minuter. Servera genast med ris.
 

Sen fick jag en för tidig bröllopsdagspresent av M <3 <3 <3 <3

En ny klocka 
 
 
 
 

Kommentera här: