Rotsellerisoppa med honungsnötter och pecorino

4 port
 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
½ rotselleri, ca 400 g
1 medelstor potatis
2 dl vitt vin
1 lagerblad
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
2 tsk citronsaft
salt
 
Honungsnötter
1 dl hasselnötter
1 tsk flytande honung
bladen från 3 rosmarinkvistar
flingsalt
 
Till servering
100 g riven pecorino eller parmesanost
olivolja av finare kvalitet
 
1. Skala och finhacka löken. Skala rotsellerin och potatisen. Skär dem i mindre bitar. Fräs löken mjuk i olja i en stor kastrull i ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt rotsellerin, potatis, vin, lagerblad och buljong. Koka tills rotsellerin är helt mjuk i ca 30 minuter.
 
2. Ta upp lagerbladet och mixa soppa slät. Tillsätt crème fraiche och citronsaft och koka upp soppan igen. Smaka av med salt. Späd med mer buljong om soppan blivit för tjock.
 
3. Rosta nötterna i en torr stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt honung och rosmarin och rör om. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper eller en oljad tallrik. Strö över flingsalt. Låt svalna. Hacka nötterna grovt.
 
4. Toppa soppen med den rivna osten och nötterna. Ringla gärna över lite smakrik olivolja.
 
 
 

Kommentera här: