Mr Cake, Berns, Blåbärsbullar och Borg

I fredags var jag och M först ute på Rosendal för att titta på deras Skördefest, var lite sisådör, inte mycket att se om man ska vara riktigt ärlig, blev en skön promenad därifrån och hem i alla falll, vädret var härligt.

Senare på fredagen mötte vi upp Lotta och Thomas för att gå på Mr Cake som äntligen hade öppnat. Massor med folk och kö in men vi lyckades få ett bord och kunde sätta oss ned och njuta av bakverken. Jag tillhör de här tråkiga som inte tar något sött när jag fikar, jag vill hellre ha en smörgås men den här gången gjorde jag ett undantag, man kan inte gå på kafé där Roy Fares och Mattias Ljungberg stått och bakat och inte testa. De andra tog bullar medans jag tog en Key Lime Pie. Fantastiskt gott och pajen försvann i ett nafs. Fint kafé och Ory och Mattias for omkring och pratade med alla gäster och Roy var väldigt trevlig, det blir fler besök dit, vi gjorde nämligen ett till besök idag och åt frukost :)

 


På lördagen blev det bullbak, blåbärsbullar. Hade lite blåbär i frysen som jag ville göra något av och hittade ett recept av Leila som jag testade.

24 bullar
 
Blåbärsbullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
 
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
 
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor, rektangulär platta som är cirka 1 cm tjock.
Bred ut hälften av smörkrämen över degen.
Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
Skiva rullen i 3–4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till.
Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i cirka 10 minuter.
 
 


Sen kom Ida och Axel in till stan, vi hade gett dem i påskpresent (förra året t.o.m) ett restaurangbesök och nu äntligen blev det av. Berns sushi är så himla gott
 
 
 
Idag blev det bio, Borg. Mycket minnen, handlade om hans femte seger i Wimbledon och återblickar tillbaka under hans uppväst. Mycket minnen trots att jag bara var 10 år det året.Filmen var riktigt bra men kändes lite sorglig.
Kul att se så mycket unga människor som gick och tittade på filmen, de har ju inte upplevt den tiden. 

 



Kommentera här: