Rödkålssallad med äpple

4–6 portioner

Ingredienser

300 g rödkål (ca ¼ huvud)

 200 g vitkål (kan bytas mot mer rödkål)

 2 morötter

 1 rött äpple

 ½ rödlök

 1 näve färsk persilja (ca ½ kruka)

 40 g mandelspån eller hackade nötter (valfritt)

 40 g torkade tranbär (valfritt)

 

Dressing

2 msk olivolja

 1 msk vitvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)

 1 tsk dijonsenap (eller grovkornig senap)

 1 tsk flytande honung

 1 msk citronsaft

 Salt och svartpeppar efter smak

  

Gör så här

1. Förbered grönsakerna

Strimla rödkål och vitkål så tunt du kan (mandolin gör det extra fint).

Riv morötter grovt.

Halvera och finstrimla rödlöken.

Kärna ur äpplet och skär det i tunna strimlor eller tändstickor. Droppa gärna lite citronsaft på äpplet så det inte mörknar eller tar åt sig för mycket av rödkålen

2. Blanda dressingen

3. Blanda salladen

Lägg alla grönsaker i en stor skål.

Häll över dressingen och blanda ordentligt så allt täcks.

Hacka persiljan och vänd i.

Toppa eventuellt med mandel eller torkade tranbär.

 

4. Låt gärna stå

Låt salladen vila 10–15 minuter så smakerna hinner sätta sig och kålen mjuknar lite.