Plankstek

4 portioner
 
4 inoljade ekplankor
800 g utskuren entrecote
smör
salt & peppar
 
Duschessepotatis:
1 kg mjölig potatis, kokt & skalad
3 msk smör
2 ägg
eventuellt värmd mjölk
salt & peppar
eventuellt tyll och spritspåse
 
Tillbehör
2 medelstora tomater
cirka 100 g kokta haricots verts
4 bacon
Bearnaise av god kvalitet (egengjord eller köpt) eller ett gott kryddsmör om du föredrar det
 
Börja med potatisen. Kör den kokta potatisen genom en potatispress. Rör i smör och knäck i äggen.
Vispa med ballongvisp till ett fluffigt mos. Är det tjockt kan du spä med lite värmd mjölk.
Lägg i en spritspåse med sprits/tyll och spritsa ut moset på plankorna. Eller klicka ut det i en rand runt plankan.
Dela tomaterna och lägg en halva i gropen på plankan. Vira in bönorna med bacon till fyra knippen som läggs på plankan.
Bulta ut köttet något. Salta och peppra och stek eller grilla i grillpanna köttet hastigt på hög värme.
Placera köttet mitt på plankan. Se till att bara ha det övre grillelementet på och grilla cirka 7-10 minuter på i 225 grader.
Kolla så att det inte blir bränt, ugnar är olika.
Lägg på bearnaisen sen när du tagit ut plankan från ugnen.
 
Jag gör alltid med entrecote, men det är för att det är det bästa kött jag vet, tycker t.o.m bättre om entrecote än oxfilé, saftigare och mycket bättre smak.
Man kan byta ut haricots verts mot grön sparris, smaksak, personligen älskar jag färska haricots verts och tillsammans med bacon blir det oemotståndligt.
 
 

Kommentarer:

1 Caroline:

Så gott med plankstek. :)

Kommentera här: