Lammytterfilé med getostgratäng

2 st lammytterfilé, ca 450 g
1 msk franska örter, torkade
1 st salt
vitlök
1 msk rapsolja
1 st svartpeppar
 

Gratäng
2 dl standardmjölk
2 dl grädde, valfri fetthalt
3 st bakpotatisar
250 gram chèvreost
 

Rosmarinsky
4 dl rött vin
1 msk fond, konc ox-
1 tsk råsocker
1 msk rosmarin, torkad
2 tsk vetemjöl
3 msk smör, mjukt
salt, svartpeppar
 

Till servering
300 gram haricots verts, lättkokta
 
1. Putsa lammfilén och krydda den. Låt stå och dra i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en ugnsfast form med ett rejält lager smulad getost.
   Gratängen ska inte bli högre än 2–3 cm. Salta och peppra, häll på mjölk och grädde så potatisen täcks helt. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
4. Sjud under tiden vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter.
   Hetta samtidigt upp oljan i en panna och bryn köttet snabbt runt om. Lägg över i en ugnsfast form och stick in    en köttermometer.
5. Sätt in lammfilén i ugnen när gratängen har varit inne ungefär 20 minuter.
   Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött).
   Ta ut och låt vila 7–8 minuter under smörpapper innan det skivas.
6. Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i.
   Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar strax före serveringen och vispa i resten av smöret.
7. Lägg upp på varma tallrikar, salta och peppra över köttskivorna och servera.
 
 
 

Kommentarer:

1 Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

så gott

Kommentera här: