Pastagratäng med blomkål och tryffel

Lite pyssel men väl värt mödan
 

4 portioner

1 litet blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt
300 g pasta

OSTSÅS:
1 gul lök
150 g färsk spenat (jag tog lite mer, älskar färsk spenat)
1 msk smör till stekning
250 ml ricotta
50 g parmesan
2 dl grädde
1/2–1 tsk tryffelolja
1 nypa finriven muskotnöt
Salt och nymalen svartpeppar
250 g mozzarella

GÖR SÅ HÄR:
Värm ugnen till 200°.
Dela blomkålen i små buketter.
Fördela hälften på en ugnsform, droppa olivolja och strö salt över och vänd runt.
Baka i ugnen i 20 minuter, tills blomkålen är mjuk.

Koka resten av blomkålen i lättsaltat vatten till al dente. Slå av vattnet.
Koka makaronerna i lättsaltat vatten tills de nästan är färdigkokta, men med bett kvar. Slå av vattnet.

Skala och hacka löken fint.
Skölj spenaten.
Stek löken i smör i en panna med höga kanter.
Tillsätt spenat och vänd runt. Ta från värmen.

Mixa de kokta blomkålsbuketterna, ricotta och finriven parmesan i en matberedare eller en blender.
Vänd ner lök, spenat, den ugnsbakade blomkålen och grädde i såsen.
Smaka av med tryffelolja, muskot, salt och peppar.

Vänd ner de kokta makaronerna och fördela i ett ugnsfast fat.

Riv mozzarella i mindre bitar och fördela på toppen.

Värm i ugnen i 20 minuter tills ytan är fint gyllene.

 
 
 

Kommentera här: