Mathems matkasse

Vi har provat matkasse för första gången, har varit lite emot det eftersom jag har inbillat mig att det är halvfabrikat och dyrt men det var helt fel. Väldigt fina råvaror och allt såg fräscht ut!

Vi testade även att beställa fruktpåse och ekologisk grönsakspåse.Fruktpåsen var ett kilo och innehöll 3 röda äpplen, 4 gröna, 4 päron, 4 apelsiner och två klasar bananer, ekologiska. Bananerna var jättegoda, röda äpplena likaså, men skicka med granny smith? Med den senaste rönen om att de är väldigt hårt besprutade så verkar det lite tokigt tänkt. Varför inte skicka med svenska äpplen? Det är ändå högsäsong för dem nu.

Grönsakspåsen var jag imponerad av, stor variation men ett minus för de ekologiska tomaterna som inte smakade något och spansk (?) ekologisk gurka kändes fel.
 

Första rätten vi gjorde var laxwraps, ingen höjdare men kan bero på att jag inte är så förtjust i pesto:

Potatisstomp
300 gram potatis
50 gram pesto
75 gram mascarpone
Salt och svartpeppar
 
Lax
 
600 gram laxfilé
Salt
Ca 2 krm chiliflakes
Olivolja
 
Tillbehör
½ salladshuvud
1 paprika
½ gurka
1 förp tortillabröd
 
Gör så här:
 
1. Potatisstomp: Skala potatisen och koka den i saltat vatten.
2. Tillbehör: Skölj alla salladsingredienser.
    Riv loss salladsblad och strimla paprika och gurka och lägg upp på ett fat.
3. Lax: Skär laxen i 8 mindre filéer. Salta och peppra med chiliflakes efter smak.
    Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxfiléerna ca 2 min på båda sidor.
4. Potatisstomp: Sila av potatisvattnet och tillsätt pesto och mascarpone till potatisen.
    Mosa ihop till ett grovt stomp med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.
5. Montering: Lägg en klick potatisstomp på ett tortillabröd och bred ut det en aning.
    Toppa med ett salladsblad, lax, paprika och gurka. Vik ihop och ät.
 
Lånat bilderna från Mathems broschyr
 
 
Igår gjorde vi Grekiska minifärsbiffar, det var däremot riktigt gott!
 
Biffar
 
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
½ msk torkad oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
150 gram fetaost
Smör och olivolja
 
1 burk pastasås (Barillas basilika)
25 gram grana padano
¼ kruka basilika
 
Potatis
700 gram potatis
Salt och svartpeppar
Olivolja
 
Tillbehör
 
1 salladsmix
 
Gör så här:
 
1. Potatis: Sätt ugnen på 200 grader.
   Skölj potatisen och dela den på mitten.
   Lägg potatisen på en plåt och strö över salt och peppar efter smak.
   Ringla över olivolja och blanda om. Sätt in i ugnen ca 30 min.
2. Biffar: Vispa ihop ströbröd, mjölk och ägg i en bunke och
   låt stå och svälla någon minut. Skala och finhacka lök och vitlök.
   Blanda ner nötfärs och lök i ströbrödsblandningen och krydda med
   oregano, salt och peppar. Smula i fetaosten och blanda om.
   Forma små minibiffar av färssmeten och lägg på en tallrik.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor.
   Sänk sedan värmen och låt dem bli klara i pannan.
   Tillsätt tomatsåsen i pannan och låt den koka in i biffarna och bli varm.
4. Riv osten grovt på ett rivjärn och strö över biffarna vid servering. Dekorera med några basilikablad.
 
Servera de grekiska biffarna tillsammans med rostad potatis och sköljd sallad vid sidan om.
 
 
 
Idag var det grillad fläskytterfilé med bacon & kaprisvinegrette, ganska gott men inte så smaklökarna gjorde frivolter i munnen.
 
Fläskytterfilé
 
Ca 600-800 gram fläskytterfilé
Salt och svartpeppar
Olivolja och smör
Folie
 
Vinägrett
 
1 pkt bacon
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
2 msk kapris
Salt och svartpeppar
 
Tillbehör
4 port bulgur
½ förp spenat
 
1. Fläskytterfilé: Sätt ugnen på 160 grader.
   Putsa filén fri från hinnor. Salta och peppra ordentligt runt om.
   Grilla eller bryn köttet hastigt i lite smör och olja så att det får en vacker färg.
2. Lägg köttet i en form och låt steka klart i ugnen till en innertemperatur av 65-68 grader.
   Det tar ca 20-25 min men använd gärna en köttermometer. Tag ut köttet och låt det vila inlindat i folie.
3. Tillbehör: Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen. Koka gärna med lite buljong för godare smak.
4. Vinägrett: Tärna baconet fint och bryn det utan fett i en panna tills det blir krispigt.
   Låt det rinna av på hushållspapper. 5. Vispa ihop olja, balsamvinäger och honung.
   Rör i bacon och kapris. Smaka av med lite salt och peppar.
 
Lägg bulgur på ett fat och blanda med sköljd spenat. Skiva köttet tunt. Lägg upp på fatet och skeda vinägretten över köttet.
 
 
Bekvämt är det i alla fall, att ha allt hemma och att någon annan har tänkt ut vad man ska ät.