Kyckling med jordnötssås

Lite pyssel att göra men förbereder man lite så är det otroligt enkelt att göra och smakar minst lika gott (om inte godare) än vad man kan få på ett av alla thaihak som finns överallt.
 
 
6 pers
 
800 g kyckling
 
Marinad:
2 tsk röd currypasta
1½ tsk nymald svartpeppar
4 msk rapsolja
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 msk råsocker
 
Jordnötssås:
100 g finhackade salta jordnötter
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 msk rödcurrypasta
2 msk thailändsk soya (funkar med japansk med, den är dock lite saltare i smaken)
1 msk råsocker
1 msk pressad lime
1 msk fisksås
 
Tillbehör:
Jasmineris
gurksallad
 
Skär köttet i 10 cm långa bitar och skär sedan varje bit i 6 strimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i köttet. Låt marinera i minst en timme men gärna i kylskåp ett dygn.
Sås: Finhacka jordnötterna, gärna i matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, soya, socker, limesaft, fisksås och jordnötter. Låt sjuda utan lock i ca 40 minuter.
Blötlägg pinnarna ca 30 minuter  i kallt vatten och sätt ugnen på 250 grader grill.
Trä upp köttet på spetten och grilla dem högt upp i ugnen ca 4 min på varje sida.

Servera med ris och gurksallad

Gruksallad:
1 gurka
1 röd chili
3 msk vatten
2 msk råsocker
1 msk 12% ättiksprit
2 krm salt
 
Skär gurkan tunna skivor, gärna med mandolin. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda vatten, socker, ättika och salt och rör tills socker och salt har löst sig. Vänd ner gurka och chili. Låt stå kallt i 30 minuter innan servering.
 


Senare på kvällen åkte vi till Djurgården och tog en promenad längs med kanalen i den tropiska värmen.