Hönökaka

Idag provade jag på att baka Hönökaka eller Bagebrö som de själva kallar det. M är envis och säger att det kallas Bonnekaka.
 

För 4 bröd:
Ingredienser
50 g jäst
4 dl vatten
0,75 dl strösocker
1,5 tsk salt
100 g smör
2 msk rapsolja
10,5 dl vetemjöl, (630 g)

Gör så här:
1. Rör ut jästen i lite av vattnet tillsammans med socker och salt.Smält smöret tillsammans med oljan. Häll i resten av vattnet och värm till 37°.
2. Häll degvätskan i jästblandningen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en ganska lös deg. Låt jäsa ca 40 min.
3. Sätt ugnen på 275° och sätt in en plåt eller baksten i ugnen. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den. Dela degen i fyra bitar och rulla till stora bullar. Låt dem jäsa ca 10 min.
4. Platta ut bullarna till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Låt dem jäsa under bakduk ca 20 min. Nagga och grädda dem en i taget på den heta plåten eller bakstenen ca 5 min. Passa dem noga så de inte bränns. Låt bröden svalna på galler.

 
 

 

Kommentera här: