Abborre med jordärtskockssås och smörstekt mangold

Häromdagen gjorde vi något mycket gott, Vi köpte abborrfileer och kokade lite potatis och gjorde en jordärtskockssås.
Jag älskar allt med jordärtskocka, jordärtskockssoppa (som den jag har skrivit om tidigare) fritera, pickla osv, det är så gott!
Nu hittade jag inte någo mangold men det går lika bra med färskspenat.


Ingredienser:
500 g jordärtskockor
4 schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Skala skockorna och skär dem i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs skockor och lök i smör på medelvärme i ca 10 minuter.
2. Pudra över mjöl och låt allt fräsa ett par minuter. Var noga med att röra under tiden.
3. Häll på vin och koka upp ordentligt. Tillsätt grädde och mjölk och låt allt småputtra 30 minuter.
4. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar.


Smörstekt mangold
Ingredienser:
300 g mangold
smör till stekning
salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj mangolden och skär stjälkarna i mindre bitar.
2. Fräs blad och stjälkar i en stekpanna med en klick smör. Smaka av med salt och peppar.


Abborre
Ingredienser:
600 g abborrfiléer
rågmjöl
Gör så här:
1. Salta fiskfiléerna, vänd dem i rågmjöl och stek dem frasiga i en stekpanna med rejält med smör.
2. Lägg fisken på tallrikar. Lägg på sås och mangold och gärna lite smör från stekningen. Garnera med dill och citron och servera kokt potatis till.

 

 
 

Kommentera här: