Husmanskost IV
Idag blev det bland det godaste jag vet, oxrullader. Det är så himla gott.
Recept från kokboken "Husman" av Stefan Ekengren. Den är som etuppslagsverk med alla de gamla hederliga rätterna från ens barndom.
Recept från kokboken "Husman" av Stefan Ekengren. Den är som etuppslagsverk med alla de gamla hederliga rätterna från ens barndom.
4 portioner
500 g oxinnanlår, i tunna skivor
1/2 gul lök, finhackad
40 g smör
80 g bacon, fintärnat
1/2 saltgurka, fintärnad
1 1/2 msk dijonsenap
4 dl kalvfond
1/2 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1/4 persiljeknippe, grovhackad
Salt
1/2 gul lök, finhackad
40 g smör
80 g bacon, fintärnat
1/2 saltgurka, fintärnad
1 1/2 msk dijonsenap
4 dl kalvfond
1/2 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1/4 persiljeknippe, grovhackad
Salt
Fräs löken mjuk i hälften av smöret, låt kallna helt. Blanda lök, bacon, gurka och senap till en smet. Lägg ut innanlåren på en skärbräda och lägg lite smet på varje skiva. Rulla ihop till rullar och lägg dem på rad tätt ihop, 4 i varje rad. Ta ett grillspett av trä och stick det genom varje rad. Rulladerna är nu säkrade för tillagning.
Bryn rulladerna i resten av smöret och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över fonden, täck med aluminiumfolie och bräsera mitt i ugnen på 175 grader tills de är ordentligt möra, cirka 1 1/2 timme. Ta upp rulladerna och håll dem varma. Sila ner kalvfonden från ugnsformen i en kastrull och låt reducera något. Häll i grädden och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och gelé. Dra ur grillspetten från rullarna och lägg dem i en form. Häll över gräddsky, strö över persilja och servera med skrubbad kokt potatis och gelé.
Jag föredrar faktiskt att reda såsen så att den blir lite simmigare. Så gott att mosa potatisen i.
Servera med lite kokta morötter, jättegott.