Husmanskost III
Gårdagens middag blev porterstek, syndigt gott, speciellt såsen, den kan man äta med sked 🙈
Superlätt att göra, allt sköter sig själv.
1.6 kg stek, benfri
1 flaska Porter (33 cl)
1.5 dl kinesisk soja
1.5 dl outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk timjan, torkad
2 st stora vitlöksklyftor
1 st stor gul lök i klyftor
2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
1 flaska Porter (33 cl)
1.5 dl kinesisk soja
1.5 dl outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk timjan, torkad
2 st stora vitlöksklyftor
1 st stor gul lök i klyftor
2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
Såsen (det viktigaste)
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde (valfri procent men kokbar)
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde (valfri procent men kokbar)
Gör så här:
1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt".
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. Man kan också servera den direkt, men det där med att kyla den är enligt ursprungsreceptet.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!
8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
9. Färdigt att servera!
1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt".
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. Man kan också servera den direkt, men det där med att kyla den är enligt ursprungsreceptet.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!
8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
9. Färdigt att servera!