Råbiff

I lördags hade vi så svårt att bestämma oss vad vi skulle äta till middag och velade fram och tillbaka. 
M var sugen att gå till Hantverket och äta men det är så gott som omöjligt att få bord där en lördag och då kom vi att tänka på Hantverkets råbiff och började slå i Stefan Ekengrens bok "Högtid", men den fanns inte där men väl en annan variant: Råbiff med löjrom, rödlök och senapsmajonnäs.
Vi hade lite löjrom i frysen så det var inte så mycket mer än köttet och rågbrödet som behövdes inhandlas. Det var en sjuk god kombination och senapsmajonnäsen blev så fantastisk god.


Nu har vi kommit på grejen med att göra majonnäs och det funkar.... Varje gång!!

Lägg ner alla ingredienser till majonnäsen i en hög bunke, viktigt att de är rumstempererade, använd stavmixer, kör i gång längst ner med mixern utan att röra den uppåt, kör någon minut och sen kan du börja dra stavmixern upp och ner tills du får den konsistens du vill ha.

 

Recept, 8 förrätter:

400 g kalv- eller oxinnanlår, renputsat från senor

4 skivor rågbröd, tärnat

3 msk rapsolja

200 g löjrom

2 dl senapsmajonnäs

2 små rödlökar, finskivade, använd mandolin

3 msk kapris (ska testa med friterad kapris nästa gång)

salt

 

Sätt ugnen på 180 grader. 

Mal köttet grovt (be dem göra det i affären) eller tärna det fint med kniv. Vänd runt brödet i oljan och rosta på en plåt i ugnen i ca 10 minuter tills det är krispigt. Låt kallna.

Lägg köttet på ett fat och salta lätt på ytan. Spritsa toppar av löjrom och majonnäs på köttet. Garnera med rödlök, kapris och krispigt rågbröd.

 

Senapsmajonnäs:

 

4 äggulor

2 msk dijonsenap

2 msk skånsk senap

1 msk sötstark senap

2 msk vitvinsvinäger

2 citroner, rivet skal och ev. pressad juice

5 dl rapsolja

salt

 
 
 
 

Kommentera här: