Husmanskost

M:s pappa kom på besök idag och återlämnade Ozzy efter 3(!) veckor. Lång tid men de har haft sällskap av varandra och Ozzy stormtrivs med sin farfar.
Det är nästan så att man har hunnit vänja sig att endast ha duracellhunden Sune hemma.
Sune blev så glad att storebrorsan var hemma så han körde 10 varv runt lägenheten och Ozzy stod chockad i köket och bara tittade på galningen.
 
Igår funderade vi på vad vi skulle bjuda Gerhard på. Jag har pratat länge om oxrullader som jag älskar men det kändes så mäktigt. Så kom vi på stekt strömming, potatismos, rårörda lingon, pressgurka och skirat smör, det var evigheter sedan och är så gott.
 
Ingredienser
4 portioner

Strömmingen
600 g strömming, rensad
0,5 knippe dill, fint skuren
0,5 knippe persilja, fint skuren
1 dl grovt rågmjöl
1 dl ströbröd
1 dl panko ströbröd
smör och olja till stekning

Potatispure
1 kg potatis, skalad
100 g smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar

Rårörda lingon
3 dl frysta lingon
3-4 msk strösocker
 
Pressgurka:
1/2 dl ättika (24%)
3 1/2 dl vatten
2 1/2 msk socker
1 gurka
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar

Så här gör du
 
Rårörda lingon: Blanda dom frysta lingonen med 3-4 msk strösocker. låt dom stå tills bären tinat och sockret löst upp sig, rör runt då och då. Går jättebra att göra dagen innan, rör runt och täck med plastfilm och låt stå i kylen tills nästa dag.
Pressgurka: Blanda ättika och vatten. Tillsätt socker och rör tills sockret har smält. Skiva gurkan med kniv, mandolin eller osthyvel och lägg i lagen.Låt stå i minst 30 minuter innan servering. Krydda med en nypa salt och vitpeppar.
Potatispuré: Skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor och koka dom mjuka i saltat vatten. Låt potatisen ånga av i ca 10 min. Mät upp gräddmjölken och smöret i en liten kastrull och värm på spisen tills smöret smält. Pressa potatisen med en potatispress, häll på gräddmjölken med smöret, vispa ihop och smaka av med salt och peppar och eventuellt några örter.
Strömmingen: Blanda ihop mjöl, ströbröd och panko på en plåt. Klipp av ryggfenan på strömmingen. Lägg hälften av filéerna med skinnsidan ner i mjölblandningen. Salta köttsidan med finsalt och strö över dill och persilja (blir det örter över är det gott att ha dom i purén). Lägg på resterande filéer köttsida mot köttsida, tryck till en aning och vänd dom sedan i mjölblandningen. Stek dom på låg/medeltemperatur i rikligt med smör och någon matsked olja, ca 3-4min per sida. dom ska få fin färg och bli lite krispiga.
Servera den nystekta strömmingen så snabbt som möjligt, med potatispuré och lingon samt skirat smör om det önskas.
 
 

Kommentera här: