Filmjölkslimpa
Baka ditt bröd!
Det är det bästa sättet att veta vad man får i sig och inga onödiga ämnen.
Det här brödet går fort och är superlätt att variera efter vad man har i skåpet.
Det är det bästa sättet att veta vad man får i sig och inga onödiga ämnen.
Det här brödet går fort och är superlätt att variera efter vad man har i skåpet.
2 limpor
6 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
1 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl russin eller urkärnade dadlar
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 liter filmjölk
2 dl mörk- eller brödsirap
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa två avlånga bakformar.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda till en smet. Häll smeten i formarna och grädda på nedersta falsen i ugnen, ca 1 1/2 timme. Låt bröden svalna i formarna på ett galler. Stjälp upp brödet ur formen när det har svalnat. Brödet är godast om det får vila en dag. Förvara inplastat.
Jag bytte ut rågkrosset till hela bovetekärnor, bytte lite av grahamsmjölet till rågsikt, hade pumpakärnor istället för linfrön. Ta vad du har och känner för, blir så gott ändå.