Blomkål och potatissoppa
En god och enkel vardagssoppa
Blomkåls- och potatissoppa med mandelströssel
Blomkåls- och potatissoppa med mandelströssel
4 pers
3 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g mjölig potatis
1 blomkålshuvud (750 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk pressad citron
1 tsk rivet citronskal
3 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g mjölig potatis
1 blomkålshuvud (750 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk pressad citron
1 tsk rivet citronskal
Mandelströssel:
50 g flagad mandel
1 kruka basilika
1 dl riven parmesanost
50 g flagad mandel
1 kruka basilika
1 dl riven parmesanost
Gör så här:
1. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Stek den lätt i en gryta. Skala potatisen och skär den i bitar. Skär eller bryt blomkålen i buketter. Lägg potatis och blomkål i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 10–15 minuter.
2, Strössel: Rosta mandeln i en torr stekpanna. Låt kallna. Strimla basilikan och blanda med mandel och ost.
3. Mixa soppan med en mixerstav. Smaksätt med citronsaft och -skal. Servera med strössel och bröd.
2, Strössel: Rosta mandeln i en torr stekpanna. Låt kallna. Strimla basilikan och blanda med mandel och ost.
3. Mixa soppan med en mixerstav. Smaksätt med citronsaft och -skal. Servera med strössel och bröd.