Kycklingfrikadeller i tomatsås med ris

Kassens andra rätt var kycklingrätten. Lite lam tomatsås bara, visst kunde man ösa på med lite chili men då blir den bara stark, jag skulle vilja att den var mer smakrik men annars gott, jag gillar kycklingfärs, mycket godare än nötfärs.

Frikadeller
500 gram kycklingfärs
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
½ dl ströbröd
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Olivolja
 
Tomatsås
 ½ gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 förp passerade tomater
2 tsk honung
1 krm chilipulver
1½ tsk torkad oregano
1 tsk grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar
 
Tillbehör
4 port ris
½ salladshuvud
½ gurka
 
1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök till både sås och frikadeller.
    Hetta upp lite olja i en vid kastrull och fräs hälften av löken hastigt utan att den tar färg.
    Tillsätt tomatpurén och rosta tills det får en mörk färg, men inte bränd.
    Slå på balsamvinäger och låt det reducera i ca 10 sek.
    Tillsätt passerade tomater, honung, chilipulver, oregano och buljong.
    Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå och puttra på svag värme under lock.
3. Frikadeller: Lägg färsen i en bunke tillsammans med resten av den finhackade löken.
    Blanda i ägg, ströbröd och krydda med basilika, salt och svartpeppar.
4. Forma ca 12-14 st bullar av färsen med vattensköljda händer.
    Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek kycklingbullarna några minuter på varje sida.
    Lägg över kycklingbullarna i tomatsåsen och låt det småkoka i ca 10-15 min under lock.
5. Tillbehör: Skölj sallad och gurka. Skär salladen i stora bitar och skiva gurkan.
    Lägg upp på ett fat och ringla över lite olja och vinäger. Servera till kycklingfrikadellerna.
 
 
 

Kommentera här: