Klassisk chokladfudgetårta

Ca 12 bitar

2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 msk starkt kaffe 150 g smör, smält 3 msk kakao 1 nypa salt ½ tsk bakpulver 1 ¾ dl vetemjöl

Chokladfudge 2 dl vispgrädde 1 ¾ dl strösocker 2 msk ljus sirap 200 g mörk choklad, grovhackad 50 g smör, smält

Garnering florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.

4. Chokladfudge: Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.

5. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. Sikta över lite florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispad grädde.

 
 

Kommentera här: