Delikatesskroppkakor med hasselnötssmör och rårörda lingon
Ingredienser:
1 kg mjölig potatis
2 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
3 äggulor
1 tsk salt
600 g rökt eller rimmat sidfläsk
smör till stekning
Till servering: 1 dl hasselnötter, 50g smör, rårörda lingon
Gör så här:
1. Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Pressa potatisen i potatispress, tillsätt potatismjöl, vetemjöl, äggulor, salt och blanda till en deg. Tärna fläsket smått och stek knaprigt.
2. Ta en bit deg, stor som en pingisboll, platta ut i handen, lägg ca en tsk tärnat fläsk i mitten, vik ihop och rulla till en sfär. Upprepa med resten av degen.
3. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får svarta fläckar på skalen. Gnid av skalen i en fuktig handduk. Krossa nötterna fint. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och låt bubbla på medelvärme tills smöret doftar knäck. Tillsätt nötkrosset och smaka av med salt.
4. Koka upp rejält med väl saltat vatten i en stor gryta. Koka kroppkakorna tills de flyter upp till ytan. Fiska upp dem med en hålslev och stek i smör tills de fått lite yta runt om.
5. Servera med hasselnötssmör och rårörda lingon.