Husmanskost II

Det har blivit mycket husmanskost nu, kan det bero på att det är höst?

Jag gjorde kålpudding i veckan och det blev galet gott! Älskar kålpudding 😍

Lite pyssel men väl värt mödan. Ska testa att göra en vegetarisk variant med vegofärs framöver.
Återkommer med hur resultatet blir.
 
Det här receptet är från en av mina favoritkockar, en doldis, Stefan Ekengren. Han driver restaurang Hantverket. Sagolik mat där, ett av de få ställen man kan blunda och beställa från menyn och allt är gott och servicen är tipptopp. 
 
 
4 portioner
480 g blandfärs
1/2 dl grötris
2 dl standardmjölk till riset
1 gul lök, finhackad
40 g smör till löken
2 1/2 dl standardmjölk till färsen, kylskåpskall
1 ägg
1/2 dl ljus sirap till färsen
2 1/2 liter strimlad vitkål
30 g smör till kålen
1/2 dl ljus sirap till kålen
3 dl kalvbuljong
3/4 dl vispgrädde
1/2 citron, saft
Salt och nymald svartpeppar
 
Ställ en bunke i frysen. Koka riset klibbigt med mjölken, låt kallna. Koka löken mjuk i smöret och låt kallna. Lägg färsen i den frysta bunken och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills färsen går ihop. Tillsätt ris, lök, ägg och sirap. Blanda väl och gör ett stekprov. Krydda eventuellt medmer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Stek kålen i smör och sirap cirka 10 minuter tills kålen fått lite färg och är glansig. Smaka av med salt och låt svalna. Bottna  en ugnsform med hälften av kålen. Bred ut färsen över kålen och avsluta nedrestes av kålen.
Värm buljongen och skeda den över och runt kålpuddingen.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader cirka 45 minuter. Häll buljongen som bildats runt puddingen i en kastrull. Koka ner den något och tillsätt grädden.
Smaka eventuellt av med citron, salt och ytterligare sirap. Servera med skrubbad kokt potatis, rårörda lingon, pressgurka och gräddsky.
 
 
 

Kommentarer:

1 FSHD Daniel:

Håller med dig, kålpudding är super gott! :D

Kommentera här: